Risalamande med passionsfrugt og krokant

Risalamande med passionsfrugt og krokant

60+ min
Risalamande med passionsfrugt og krokant er et lækkert alternativ til den klassiske juledessert. Risalamanden kan også sagtens serveres til andre anledninger end jul - prøv fx at sætte den på menuen mortens aften.
https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande-med-passionsfrugt-og-krokant/

Sådan gør du

Risengrød
  • Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
  • Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min - rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag.
Risalamande
  • Tag en mandel fra og hak resten.
  • Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel - hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen.
  • Smag risalamanden til og stil den tildækket i køleskabet til servering.
Krokant
  • Lad sukkeret smelte i en pande ved jævn varme - til karamel - uden at det branker.
  • Tilsæt pistacienødder og vend dem hurtigt i karamellen.
  • Hæld nødder og karamel ud på et stykke bagepapir og lad det køle af.
  • Hak pistaciekrokanten groft.
Passionsfrugtsirup
  • Halver passionsfrugterne og skrab frugtkødet ud.
  • Hæld appelsinsaft, passionsfrugt og sukker i en gryde og bring det i kog ved kraftig varme under omrøring.
  • Skru ned til svag varme og lad det simre i ca 12 min.
  • Tag gryden af varmen og hæld siruppen gennem en fin sigte.
  • Server siruppen lun.

Du kan servere risalamanden med en appelsinsauce, hvis du ikke kan få fat på passionsfrugter. Brug 1,5 dl appelsinsaft i stedet for passionsfrugterne. Husk at putte en hel smuttet mandel i risalamanden, hvis du serverer den juleaften.

Energiindhold for hele retten:

18616 kJ / 4449 kcal

Næringsindhold pr. 100g

709 kJ / 170 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 8,4 % 3,5 g
Kulhydrat: 39,5 % 16,5 g
Fedt: 52,1 % 10 g
Mere inspiration

Her har du opskriften på den traditionelle risalamande - velkendt og tryg.

Ingredienser

Risengrød
3 dl Vand
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Mælk
Risalamande
100 g Smuttede mandler
2 Vaniljestænger - kornene herfra
2 spsk Sukker
½ liter Piskefløde
Krokant
5 spsk Sukker (ca. 60 g)
50 g Mandler eller nødder, fx saltede pistacienøddekerner (ca. 100 g med skal)
Passionsfrugtsirup
8 Passionsfrugter
1½ dl Friskpresset appelsinsaft
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)