Mælk

Hvordan opbevares mælk korrekt?

Mælk er et levende produkt og er derfor meget følsom overfor temperaturudsving og opbevaring sammen med andre madvarer.

Temperatur

Mælk smager bedst og holder sig bedst kold. I Danmark anbefales det, at mælk skal opbevares ved højst 5°C. Opbevares mælken for varmt udvikles der bakterier i mælken, som før eller senere vil gøre mælken sur.

Holdbarheden på mælken nedsættes betydelig ved blot et par graders udsving. Husk det om sommeren!

Det er vigtigt, at mælken opbevares korrekt under hele ”kølekæden” (mejeri-butik-forbruger). Husk evt. at tjekke dit køleskab med et termometer. Der er stor forskel på, hvor i køleskabet du opbevarer mælken. Prøv selv! Et godt tip er at måle temperaturen i mælk, som har stået min. to døgn i køleskabet.

Opbevaring med andre madvarer

Materialet i en mælkekarton kan sammenlignes med Goretex. Det skal være væsketæt, men ikke fuldstændig tæt for gennemtrængning af luft.  Det betyder, at aromaer fra andre madvarer nemt kan trænge igennem, hvis de opbevares sammen med mælken. Dette kan ske, selvom mælken ikke er åben, men processen speedes op, når mælken er åben – specielt på kartoner uden skruelåg.

Af erfaring ved vi, at følgende madvarer påvirker mælken, men som hovedregel fraråder vi at opbevare mælken sammen med stærkt lugtende madvarer:

Citrusfrugter: Appelsiner, mandariner, citroner, lime m.m.

Andet: Porrer, løg, selleri, jordbær.

Resultatet er en ubehagelig afsmag, der kan gøre en urolig for, om der er blandet et rengøringsmiddel/opløsningsmiddel i mælken. Det er en ubehagelig oplevelse at komme til at drikke, men der er ingen sundhedsrisoko forbundet ved det.