Mælk

Mælkekasser tur/retur

Vidste du, at en mælkekasse kan genbruges i op til 20 år?

Genbrug er godt for miljøet – og endnu bedre, når der er tale om kasser, som kan genbruges i helt op til 20 år. Derfor har vi valgt at opbevare og transportere mælkekartoner i de grønne og slidstærke mælkekasser. De er i længden væsentlig mere miljøvenlige i drift end fx papkasser.

Det er dog langt fra alle mælkekasser, som kommer retur til os. På årsbasis er vi nødt til at købe mellem 380.000 og 410.000 nye mælkekasser. Da vi i alt har ca. 1,2 mio. mælkekasser, betyder det, at kasserne i gennemsnit kun får lov at leve i 3 år. Henover et år fylder vi mælkekasser op med mejerivarer ca. 31 mio. gange.

Det koster miljø-ressourcer hver gang, vi skal producere en ny mælkekasse. Og mange har derfor spurgt, hvorfor vi ikke blot indfører pant på mælkekasserne, så flere kommer retur? Det har vi ingen planer om, da vi ikke tidligere har haft pant på kasserne. For hvornår skulle vi begynde med at opkræve og udbetale pant? Der vil jo altid være kasser i "omløb", som der ikke er betalt pant for. Endelig vil det give butikkerne en ny opgave, som de ikke har i dag.

I stedet vil vi gerne appellere til, at mælkekasserne sendes retur, så de bliver brugt efter hensigten. I foråret har vi planlagt en række aktiviteter, som skal sætte fokus på emnet:

  • Vi sender breve ud – via kommunerne – til alle dagsinstitutioner. I brevene opfordrer vi alle til at returnere de mælkekasser, som mange steder bliver brugt som legetøj
  • Vi aftaler med genbrugsstationer, at de sorterer kasserne fra, som vi så henter. Mange mælkekasser ender nemlig desværre som affald.

Vi vil gerne opfordre alle, der har en mælkekasse stående til at sende den tilbage, hvor den kommer fra. Er der tale om mere end 20 kasser, kan du også kontakte os, og vi kommer ud og henter dem.

Arla Forum kan kontaktes på tlf. 70 15 05 00 man-fre Kl. 9-14.