Sådan opbevarer du dine rester

Mindre madspild kræver en vis planlægning og kreativitet for ugens måltider. Du kan med fordel gemme resterne og bruge dem dagen efter.

Temperaturen på maden er en vigtig faktor i forhold til at sikre madens vedvarende kvalitet og holdbarhed. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen en køleskabstemperatur på 3-5 °C.

For at sikre en god kvalitet og holdbarhed af dine madrester, kan du:

  • Nedkøle varme rester således, at temperaturen går fra 65°C – 10°C på højest tre timer. Her kan du fx opdele dine rester i mindre beholdere og stille dem direkte i køleskabet eller fryseren - den hurtige nedkøling forhindre vækst af mikroorganismer i maden
  • Tjekke at temperaturen i dit køleskab er mellem 3-5 °C - 
  • Varme dine madrester op ved en centrumtemperatur på mindst 75°C inden servering

For at undgå at smide dine rester ud, kan du:

  • Sørge for at holde styr på dine rester – noter datoer på emballagen. Alternativt kan du sørge for altid at stille de nyeste madrester bagerst i køleskabet. På den måde er der ikke rester der bliver glemt inde bagved
  • Dele dine rester op i mindre portioner og fryse dem ned – på den måde kommer du ikke til at tø mere mad op end du skal bruge
  • Lav en madplan inden du handler og vær kreativ omkring, hvordan du kan bruge alle dine rester i andre retter.

Med bare lidt viden omkring den rette hygiejne og opbevaring kan både dine rester og andre fødevarer holde sig længere samtidig med, at de bevarer smag og kvalitet. Ved at undgå daglig madspild sparer du både penge og passer bedre på miljøet.

Under Karolines® Køkkenleksikon kan du læse mere om køkkenhygiejne og opbevaring af mad. Du kan bl.a. finde et skema over, hvor længe forskellige fødevarer kan holde sig i fryseren.