Basilikum- og vaniljeis med mandelbrud
Bedømmelse (2)

Min bedømmelse:

Fryseegnet

Basilikum- og vaniljeis med mandelbrud

Basilikum is? Ja, den er go' nok. Sammen med vanilje isen og mandelbrud er det uforglemmelig lækkert

Antal portioner

Grundis

  • 34 liter Karolines Køkken® Kaffefløde 9%
  • 150 g flormelis (3 dl)
  • 6 pasteuriserede æggeblommer (1 dl)

Basilikumis

  • 3 dl friske basilikumblade
  • 1 spsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 2 spsk friskpresset limesaft

Vaniljeis

  • 1 12 spsk flormelis
  • korn fra 1½ vaniljestænger
  • 2 dl Karolines Køkken® Piskefløde 38%

Mandelbrud (2 stk.)

  • 75 g smør
  • 125 g meget finthakkede smuttede mandler
  • 75 g flormelis (1 12 dl)
  • 12 spsk hvedemel
  • 1 12 spsk Karolines Køkken® Piskefløde 38%

Appelsinsirup

  • 100 g sukker (1 14 dl)
  • 12 dl vand
  • 12 vaniljestænger
  • 1 dl friskpresset friskpresset appelsinsaft

Pynt

  • guldstøv

Grundis

Bring fløde og flormelis i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne let sammen. Pisk ca. 3 dl af den varme fløde i æggeblommerne. Hæld det tilbage i gryden. Varm blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. ½ min. eller til den bliver en anelse tykkere. Må ikke koge . Lad grundisen køle af.

Basilikumis

Hæld halvdelen af grundisen i et blenderglas og tilsæt basilikumblade, citronskal, citron- og limesaft. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen.

Vaniljeis

Bland flormelis og vaniljekorn sammen og vend det i resten af grundisen. Pisk fløden til skum og vend det i. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen.

Mandelbrud

Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt mandler, flormelis, mel og piskefløde og bring det i kog ved jævn varme og under omrøring. Tag gryden af varmen. Tegn en firkant (ca. 20 x 24 cm) på et stykke bagepapir. Læg det på en plade og fordel halvdelen af dejen i firkanten. Bag mandelkagen midt i ovnen. Lad kagen køle af på bagepapiret på en bagerist. Bag den anden mandelkage på samme måde.

Appelsinsirup

Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Lad det koge ved svag varme, uden omrøring og under låg , i ca. 25 min. eller til det bliver svagt gyldent. Flæk den halve vaniljestang og rør den i sammen med appelsinsaften. Lad blandingen koge, stadig ved svag varme, uden omrøring og under låg , i ca. 20 min. Fjern vaniljestangen.

Stil de 2 slags is i køleskabet ca. ½ time før serveringen.

Ved serveringen

Anret 2 kugler af hver slags is på tallerkener. Bræk mandelkagerne i brud og stil dem op ad isen. Hæld den afkølede appelsinsirup i kanten af tallerkenerne og pynt med guldstøv. Server straks.

Genveje

Mandelbrud kan opbevares i kagedåse i ca. en uge. Appelsinsirup kan opbevares i køleskab i ca. en uge. Isen kan kugles op dagen før og stilles tildækket i fryseren. Sæt isen på køl ca. 15 min. før serveringen.

Bagetid

Ca. 6 min. ved 200°.

Drikkevarer

Kølig spansk vin de liqueur moscatel eller en anden sød muscat vin.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 20010 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 12,3 g
  • Protein: 6 %
  • Kulhydrat: 37 %
  • Fedt: 57 %
  • Alkohol: 0 %

Tilberedningstid: 60+ min