Stuvet spidskål

Stuvet spidskål

30 min
Stuvet spidskål er en dejlig ret med minder om gamle dage. Opskriften på stuvet spidskål er lidt lettere end tilsvarende med hvidkål, - måske er det derfor at spidskål er blevet så populær. Stuvet spidskål er dejligt tilbehør til både røget makrel, frikadeller, til sommerens grillmad - ja, lige hvad du har lyst til.
https://www.arla.dk/opskrifter/stuvet-spidskal/

Sådan gør du

  • Fjern de yderste blade fra spidskålene. Flæk hvert kålhoved i 4 stykker på langs.
  • Fjern stokken og læg kålen i en gryde. Tilsæt vand og salt og bring det i kog. Damp kålen ved kraftig varme og under låg i ca. 5 min.
  • Tag den op af kogelagen med en hulske (gem kogelagen) og lad kålen køle lidt af i et dørslag.
  • Hak den dampede spidskål groft eller fint - efter hvad du har lyst til.
Sauce
  • Pisk mel og ½ dl af mælken sammen i en tykbundet gryde. Tilsæt resten af mælken, 1 dl af kogelagen og smør.
  • Bring saucen i kog under omrøring og kog den ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 5 min. Tilsæt muskatnød, salt og peber.
  • Vend den afdryppede spidskål sammen med saucen og varm det godt igennem under omrøring i ca. 2 min. Smag den stuvede spidskål til og pynt med persille.

Server den stuvede spidskål til fx røget makrel, frikadeller, kålpølser, kogt skinke eller hamburgerryg sammen med rugbrød eller kartofler, sennep og syltede rødbeder.

Energiindhold for hele retten:

2354 kJ / 563 kcal

Næringsindhold pr. 100g

139 kJ / 33 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 18,3 % 1,5 g
Kulhydrat: 57,7 % 4,7 g
Fedt: 24 % 0,9 g
Mere inspiration

Her er den opskriften på stuvet hvidkål med fløde, hvis du er til den mere klassiske udgave af flødestuvning.

Stuvet hvidkål
45 min
Stuvet hvidkål
(161)
Relateret video
Sådan snitter du kål

Vil du gøre kål på dit kålhoved? Karolines Køkkenskole viser, hvordan du nemt snitter kål som rødkål, hvidkål, spidskål og savojkål. 

Ingredienser

1 kg Spidskål (ca. 2 stk.)
3 dl Vand
1½ tsk Groft salt
Sauce
2½ spsk Hvedemel
3½ dl Mælk
15 g Smør
¼ tsk Revet muskatnød
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Pynt
Hakket frisk kruspersille