Fuldkornshveder
Bedømmelse (0)

Min bedømmelse:

Fryseegnet

Tilberedningstid: 60+ min

Fuldkornshveder

Lav disse skønne hveder til Storbededag. Hvedekernerne giver bollen lidt mere skruktur og bid! mmm

Opskriften gælder for 15 personer

  • 100 g knækkede hvedekerner (1 12 dl)
  • 1 12 dl vand
  • 25 g smør
  • 2 12 dl mælk
  • 25 g gær
  • 12 spsk sukker
  • 1 12 tsk groft salt
  • 1 æg
  • 300 g hvid hvedemel - fintformalet fuldkornshvede (5 14 dl)
  • 225 g hvedemel (3 34 dl)

Pensling

  • sammenpisket æg

Kom hvedekernerne i kogende vand og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 15 min. Tag gryden af varmen og smelt smørret i de varme kerner. Hæld blandingen i en skål og tilsæt mælken. Lad blandingen køle let af og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 15 stykker og form dem til boller. Fordel bollerne i en bradepande med bagepapir (ca. 25 x 35 cm) og lad dem efterhæve over damp i ca. 15 min. Bag bollerne midt i ovnen. Lad bollerne køle af på en bagerist. Flæk ved serveringen bollerne 1 eller 2 gange og rist dem.

Hævning over damp

Bring ½ liter vand i kog i en stor gryde. Læg et par grydeskeer på tværs af gryden og stil bollerne tildækkede ovenpå grydeskeerne. Lad dem efterhæve ved svag varme - pas på viskestykket ikke rører kogepladen.

Bagetid

Ca. 20 min. ved 200°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 10810 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 50,8 g
  • Protein: 14 %
  • Kulhydrat: 71 %
  • Fedt: 15 %
  • Alkohol: 0 %