Is surprise..... nytårsdessert
Bedømmelse (0)

Min bedømmelse:

Fryseegnet

Is surprise..... nytårsdessert

Elsker man marcipan, er dette den perfekte dessert! - og den kan laves næsten færdig i meget god tid.

Antal portioner

Kransekagebunde - ugen før

  • 500 g ren, rå marcipan
  • 100 g sukker
  • 2 pasteuriserede æggehvider
  • 50 g flormelis til udrulning
  • 1 liter vaniljeflødeis

Kransekagestænger - ugen før

  • 200 g blød nougat

Glasur - på dagen

  • 50 g flormelis
  • 1 spsk pasteuriseret æggehvide
  • 1 tsk appelsinlikør, fx grand marnier

Appelsinsalat

  • 2 skrællede appelsiner i små stykker
  • 1 spsk appelsinlikør, fx grand marnier

Is surprise

  • 2 pasteuriserede æggehvider
  • 100 g sukker
  • 50 g grofthakkede mandler

Kransekagebunde - ugen før

Riv marcipanen groft og ælt den sammen med sukker og æggehvider. Vej ca. 125 g af og del det i 8 stykker. Drys bordet med flormelis og tryk marcipanstykkerne ud til runde bunde ( ca. 6½ cm i diameter). Læg bundene på en plade med bagepapir. Læg endnu en bageplade under og bag bundene midt i ovnen. Lad kransekagebundene køle af. Fordel dem i 8 ovnfaste forme (a ca. 1½ dl - ca. 7 cm i diameter) - der kan tåle at komme direkte fra fryseren i en varm ovn. Læg en stor kugle is i hver form, tryk isen lidt ned og stil formene tildækkede i fryseren.

Kransekagestænger - ugen før

Del resten af marcipanen i 8 stykker og form hvert stykke til en ca. 13 cm lang rulle. Lav en dyb rende i hver rulle. Skær nougaten i 8 tynde stænger og læg en stang nougat i hver rende. Luk marcipanen omkring nougaten og tryk stængerne så de bliver "trekantede". Læg forsigtigt 4 af stængerne på en plade med bagepapir - med god afstand mellem hver. Bag marcipanstængerne midt i ovnen - stadigvæk på "dobbeltplade". Dæk evt.stængerne med bagepapir efter ca. 5 min. Bag resten. Frys kransekagestængerne.

Glasur - på dagen

Lad kransekagestængerne tø op på køkkenbordet. Rør flormelis sammen med æggehvide og appelsinlikør. Kom glasuren i en plastikpose egnet til madvarer og klip et lillebitte hul i det ene hjørne. Pynt kransekagestængerne når overfladen er tør.

Appelsinsalat

Vend appelsinstykkerne sammen med appelsinlikøren og lad dem trække i mindst 1 time.

Servering af is surprise

Pisk hviderne stive. Vend sukkeret i og pisk igen til et sejt skum. Vend mandlerne i. Tag de 8 forme ud af fryseren. Fordel halvdelen af appelsinsalaten omkring isen. Læg marengsen på, helt ud til kanten, som et tætsluttende låg. Bag desserten næstøverst i ovnen til marengsen er gylden. Fordel imens resten af appelsinsalaten på portionstallerkener og pynt med citronmelisse. Stil de varme forme på tallerkenerne og server straks.

Bagetid - kransekagebunde

Ca. 5 min. ved 250°.

Bagetid - kransekagestænger

Ca. 9 min. ved 250°.

Bagetid - is surprise

Ca. 3 min. ved 275°.

Tips

Frysetip: Se opskriften.

Tilberedningstid: 60+ min

  • Energiindhold for hele retten: 27790 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 11,8 g
  • Protein: 6 %
  • Kulhydrat: 48 %
  • Fedt: 45 %
  • Alkohol: 1 %
Kilde: