Fuldkorn i hverdagen

Hvorfor fuldkorn?

Nye undersøgelser viser, at fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at man spiser mindre og får lettere ved at tabe sig og holde vægten. Og så kan fuldkorn meget mere end det.

Fuldkorn indeholder nemlig en række gode stoffer, som er med til at forebygge sygdom. Ved at spise fuldkorn kan sygdomme som sukkersyge, hjerte-sygdomme og nogle kræfttyper forebygges. 

Mange tror, at fuldkorn kun er de synlige kerner i fx rugbrød. Men fuldkorn er mere end det.

For fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Det vigtige er, at alle dele af kornet er brugt – også skaldele og kim. Det er nemlig her, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Der er fuldkorn i mange ting. Fx i rugbrød og havregryn, som er rigtige gode kilder til fuldkorn. Men også lysere brød, knækbrød, brune ris, fuldkornspasta, mysli og andre morgenmadsprodukter kan være en god måde at spise fuldkorn på.

Fuldkorn er:

Korn som hvede, havre, byg, rug – både som fuldkornsmel og hele eller knækkede kerner
Naturris
Produkter med fuldkornsmel fx fuldkornspasta

Fuldkorn er ikke:

Græskarkerner
Hørfrø
Sesamfrø
Boghvede
Cornflakes
Hvide/parboilded og vilde ris
Popcorn

Hvordan får du nok fuldkorn?

Fødevarestyrelsen anbefaler mindst 75 g fuldkorn om dagen, som en del af en varieret kost. En let måde at få nok fuldkorn er:
At spise en lille skål havregryn til morgen og 1 skive rugbrød til frokost. Så får de fleste nok. Men du kan også få fuldkorn andre steder.
Et pejlemærke er at vælge fuldkornsvarianter af fx knækbrød, boller, ris og pasta.

Men selvom mange måske godt ved, at fuldkorn er sundt, er det kun 6%, som får nok. Derfor er en række partnere gået sammen for at hjælpe danskerne til at kunne vælge det sunde fuldkorn først.

Fuldkornslogo

Partnerne har stort fokus på at udvikle gode velsmagende produkter, som indeholder fuldkorn og samtidig gøre det let at finde og vælge fuldkorn. Derfor har partnere udviklet et særligt fuldkornslogo. Logoet giver forbrugerne tryghed, fordi det viser, at her er en madvare ikke kun med fuldkorn – men samtidig et produkt, som kun har lidt fedt, salt og sukker. Det betyder altså, at produkter med fuldkornslogo er det bedste, man kan vælge, når man står foran hylden i supermarkedet eller hos bageren – så kig efter produkter med logoet på. 

VIDSTE DU!

At 1 lille skål havregryn og 1 skive rugbrød er nok til at dække de 75 g fuldkorn, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får hver dag.

De 8 kostråd

Spis frugt og grønt - 6 om dagen

Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag

Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager

Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød

Spis varieret og bevar normalvægten

Sluk tørsten i vand

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Vælg fuldkorn først

Vælg produkter med dette logo, når du handler, så er du sikker på, at produktet indeholder fuldkorn.