Mængder til hverdagsmad

Som udgangspunkt regner vi med følgende, rensede og skrællede mængder pr. person, hvis ikke andet står nævnt i opskrifterne:

Kød og fisk pr. person

I opskrifterne til hverdagsmad beregner vi 100 - 150 g kød eller fisk.

Mængden af tilbehør pr. person

250 g kartofler
80 g rå ris (ca. 1 dl)
75 g tørret pasta
125 g frisk pasta

150 g grønsager
130 g blandet salat (fx icebergsalat, tomat og agurk)
75 g grøn salat (fx icebergsalat og hovedsalat)

60 g groft brød til middag/frokost
50 g flute til middag/frokost
25 g groft brød til forret
25 g flute til forret.
ca. 1 dl sauce
ca. 25 g ost som drys, fx PastaOst
ca. 100 g ost som hovedret, fx ret med hytteost

Tips

Hvis pasta ikke er tænkt som tilbehør men som en selvstændig middagsret, regner vi med 100 g tørret pasta, og 150 g frisk pasta pr. person.

Fuldkornspasta er sundere end alm. hvid pasta. Hvis du bruger fuldkornspasta, kan du opleve, at I ikke kan spise helt den samme mængde fordi fuldkorn mætter mere.

HVAD ER EN MADPLAN?

En madplan er mad til ugens 5 hverdage.

Den er sammensat af:

  1. en køddag
  2. en fiskedag
  3. en dag med fjerkræ
  4. en grøn dag
  5. den sidste dag står åben

Den sidste dag kan enten være en ekstra fiske-, fjerkræ eller køddag. Det kan også være en dag, der er særlig nem og hurtig. Eller det er dagen, hvor der bliver brugt op af de råvarer, der er tilovers fra andre af ugens dage.

Opskrifterne i madplanerne har max. 30% energi fra fedt. Retterne er varierede. Der er godt med grønsager i og ofte fuldkorn.

Du får en indkøbsseddel med og kan købe stort ind en gang ugentlig.

Vi bestræber os på, at maden er nem at lave og som regel hurtig. Og vi bruger så vidt muligt op og udnytter råvarerne så godt som muligt, så du ikke står med en masse rester, når ugen er omme.

De 8 kostråd

Spis frugt og grønt - 6 om dagen

Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag

Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager

Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød

Spis varieret og bevar normalvægten

Sluk tørsten i vand

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Fødevarestyrelsen anbefaler

½ liter magert mælkeprodukt om dagen 
Mælkeprodukter er den vigtigste kilde til kalcium i danskernes mad, men bidrager også med andre vigtige næringsstoffer som fosfor, jod og vitaminerne B2 og B12. Derfor hører ca. en halv liter magre mælkeprodukter dagligt med til en sund kost. De magre produkter er fx skummetmælk, minimælk eller kærnemælk.

FULDKORN I HVERDAGEN

Læs mere om fuldkorn og de gode egenskaber der er forbundet med at spise flere fuldkornsprodukter.


Fuldkorn i hverdagen