Risalamande og julens desserter

Risalamande

Risengrøden kan sagtens koges dagen før og opbevares i køleskabet. 

Bruger man ægte vaniljekorn fra vaniljestænger til risalamanden, er det en god idé først at blande kornene med sukker, så fordeler de sig bedre i risalamanden. Brug skæret på din kniv og "smør" vaniljekornene ind i sukkeret - på den måde bliver vanillekornene fordelt i sukkeret og dermed nemmere at få rørt ud i risalamanden. Kog gerne de tomme vaniljestænger med i risengrøden - det giver ekstra dejlig smag.

Det er muligt at justere konsistensen på risalamanden med flødeskum. Efter at risengrøden er sødet og tilsat mandler, blandes flødeskum i lidt ad gangen til den ønskede konsistens opnås.

Alternativer til risalamanden

Specielt sidst i december kan det være rart med en variant til risalamanden. Karolines Køkken har flere opskrifter på varianter, bl.a. en nordisk udgave, hvor der er brugt perlebyg i stedet for ris, hasselnødder i stedet for mandler og så serveres der æble med æblesirup til.

Perlebyg med nøddeskum

Hjælp til den "tørre" risalamande

Vær opmærksom på, at risalamanden godt kan blive lidt tør, hvis den står flere timer og trækker. Det er specielt udtalt, når du bruger kerner, som fx perlebyg. Men ved at tilsætte en smule frisk flydende fløde og vende det rundt i risalamanden, kan du få risalamanden blød og blank igen.

Alternative forslag til kirsebærsauce

Jordbærsauce, rød bærsauce, karamelsauce, appelsinsauce, frisk frugt, hakket chokolade... det er kun fantasien, der sætter grænser.

Opskrift på risalamande