Svar på andespørgsmål

Optøning

Det tager ca. 1 døgn/pr. kg and at optø en frossen and.

Tips til en velstegt and

Anden er gennemstegt, når låret løsnes let eller når et prik med en stegegaffel giver klar saft.

Dæk anden med et stykke bagepapir hvis det ser ud til at den får for meget farve. Er anden omvendt ikke sprød eller mangler den farve, så sæt ovnen på grill et par minutter, før den tages ud af ovnen.

Hvis bunden af bradepanden steger tør, er det vigtigt at hælde lidt vand ved, ellers branker det fedt, der smelter fra anden, og så er der ikke noget sky til at lave andesauce af.

Se opskrift på andesteg.

Steg anden dagen før

Det er muligt at stege juleanden dagen før og på selve juleaften lune anden i ovnen. Steg anden som i opskriften, parter den og læg den i en bradepande. Gem lidt af stegefedtet dels til sauce og dels til at smøre anden med inden den lunes. Når anden skal spises, pensles den med andefedt og lunes ved 200 grader i ca. 10 min. Er skindet ikke sprødt kan temperaturen hæves til 250 grader eller grill, og anden steges et par minutter mere.

And på 1 time – “sommerfugleand”

Er man i tidsnød, er det faktisk muligt at stege en hel and på ca. 1 time. Rens anden, klip den op, tag ryggen ud og bred anden ud i en bradepande, så den bliver så flad som mulig. Kryd med salt og peber, sæt anden midt i en kold ovn og steg den ca. 1 time ved 200 grader.

Anden er gennemstegt, når låret løsnes let eller når et prik med en stegegaffel giver klar saft. Hvis anden ikke bliver sprød over det hele, så lad den få 10 minutter ekstra og skru varmen op til 225 grader de sidste 10 minutter. Saml et par skefulde andefedt op fra bradepanden med en ske og dryp fedtet over anden, inden du skruer op for varmen.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Se opskrifter på juleand her!