Sådan får du styr på dine indkøb

Sådan får du styr på dine indkøb

Her på siden, kan du få gode konkrete tips til, hvordan du let og elegant træffer de gode valg, hvor du samtidig bidrager med at minimere detailhandlens store spild af god og spiselig mad. 

Planlæg og optimer dine indkøb

Madplaner og indkøbslister hjælper dig langt i dine ugentlige indkøb. Jo mere du planlægger, jo mindre tid skal du bruge i supermarkedet, og jo færre gange skal du gennem kassen i løbet af en uge.

Læs mere om Arla Karolines Køkken®s madplaner

 Tilbud

 Gør derfor dig selv den tjeneste, når du ser et tilbud, at være realistisk:

  • Har jeg egentlig brug for så meget?
  • Får jeg det brugt inden holdbarheden udløber?
  • Kan jeg eventuelt dele det med andre?
  • Hvad sparer du?

 Gå efter den rette mængde

Tænk over, om du fx altid smider en rest af noget bestemt ud - det kunne være broccoli, blomkål, æbler eller knoldselleri og juster dine indkøb efter det

 Tænk på anvendelsesdatoen/holdbarhedsdatoen

”Sidste anvendelsesdato” bruges til fødevarer der fordærves hurtigt som fx fiskefars og hakket kød. Dvs. at hvis du bruger det efter holdbarhedsdatoen er overskredet, kan der være en sundhedsrisiko ved at spise det.

 ”Mindst holdbar til” bruges til fødevarer med en holdbarhed på under 3 måneder som fx mælk.

 

”Mindst holdbar til og med” bruges til fødevarer som ikke er letfordærvelige, som krydderier og bælgfrugter, mel, kiks, konserves m.m.

Samtidig behøver du ikke konsekvent at smide mad ud, som er overskredet ”mindst holdbar til” eller ”mindst holdbar til og med” eller bevidst gå efter varer med længst mulig holdbarhedsperiode, når du handler. Du kan fx bruge surmælksprodukter, som fx kærnemælk, til bagning, selvom datoen er overskredet. Du skal selvfølgelig altid bruge din sunde fornuft og dine sanser til at vurdere fødevarens kvalitet. Er der mugdannelse på fødevaren, skal den direkte i skraldespanden.

Køb produkter tæt på ”mindst holdbar til” eller ”mindst holdbar til og med”, hvis du ved, at du skal bruge varen inden datoen er nået. På den måde kan du hjælpe med at nedbringe det unødvendige madspild i detailhandlen.

Tænk på at du hjælper dig selv og andre ved at have styr på dine indkøb og ved at tænke på miljøet – også når du handler.

 

Kilde: Fogh Larsen A. M. (2011): Køb det, du har brug for, og brug det, du har købt. I Juul S. (2011). STOP SPILD AF MAD en kogebog med mere. Gyldendal.