6 gode råd til at undgå madspild

6 gode råd til at undgå madspild

1/3 af alle de fødevarer, der bliver produceret på verdensplan, bliver kasseret. Det er et enormt spild, og påvirker klimaet og miljøet negativt uden at føre noget som helst godt med sig. En del af madspildet foregår hos os producenter, mens 89% af madspildet foregår i hjemmet.

Hver anden dansker smider mad ud mindst en gang om ugen viser en undersøgelse fra Karolines Køkken. Oftest brød, grønt og mejerivarer.

De danske husholdninger står for 89 procent af det samlede madspild i Danmark, og vi smider i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden, som kunne være spist. Det er omkring 20 procent af familiens indkøb og koster omkring 16 milliarder kroner om året.

For en fødevarevirksomhed som Arla er der er ikke noget mere demotiverende end at producere mad, som ikke bliver spist, og derfor vil vi gerne hjælpe med at undgå at mad bliver smidt ud hjemme i husholdningerne.

Sådan mindsker du selv madspild

Det første nemme skridt til at mindske dit madspild er at holde øje med hvilke madvarer, der typisk ender i din skraldespand. Start med at købe mindre mængder af dem, eller vær kreativ med hvordan du kan opbruge de typiske madrester.

Og når du er klar til næste skridt, kommer her seks råd, der kan gøre dig klar til at gå ind i kampen mod madspild:

1. Planlæg dine indkøb: Planning is everything!

Tjek køleskab og fryser godt igennem inden du handler. Hvor tit ender man ikke med at købe en pose ris, for blot at finde en eller to poser stående bagerst i skabet? Læg en madplan for ugen, så du er sikker på, at du køber det, du rent faktisk har brug for og ikke mere, end du kan nå at spise.

Der er også mange penge at spare ved at tjekke, hvad du egentlig mangler, inden du drøner i supermarkedet.

Mangler du inspiration til madplan, kan du hver uge finde en ny madplan på Arla.dk. Madplanen kan du tilpasse efter hvor mange personer I er i din husstand, ligesom du nemt kan udskifte opskrifter med nye, hvis du har behov for det.

2. Er du konkurrencemenneske?

Tænder du på konkurrence, så brug dét i kampen mod madspild. Beregn dit nuværende madspild ved at veje det i 10 dage – og beslut dig så for, hvor meget du vil reducere det. Det kan være en god idé at involvere hele familien, så det bliver et fælles projekt. Måske det kan være svært at holde ’kampgejsten’ oppe i længere tid ad gangen – men prøv at holde ved så længe som muligt. Og ellers kan I jo veje jeres spild flere gange i løbet af året, og afholde specifikke madspildskonkurrence-dage/uger/måneder.

At beregne sit nuværende madspild kan også være en god øjenåbner for, hvad der egentlig ryger mest ud af i skraldespanden samt i hvor store mængder. På den må-de kan en ’sjov familiekonkurrence’ måske ende med at skabe vedvarende ændrin-ger i indkøbsmønstre, der kan resulterer i mindre madspild.

1000_800_madspild_vægt.jpg

3. Køkkenfærdigheder

Lær at lave mad – og lær dine børn det. Det lyder banalt, men det kan faktisk for-hindre råvarer i at ende i skraldespanden.

Er du sikker i dine grundlæggende køkkenfærdigheder, så kan du i højere grad se de muligheder, som dit køleskab rummer. Det er lettere at kaste sig ud i en madspildsret af ’hvad-man-nu-lige-har’ og få det til at smage forrygende, hvis du føler dig komfortabel i smage, sammensætninger, konsistenser osv. – og hvis børnene tilmed kan tilsætte lidt fantasi, kan det være rigtig hyggeligt at begive sig ud i en madspildsret sammen.

4. Hold orden i køleskabet

Når det kommer til at mindske madspild, er et godt overblik over køleskabet det vigtigste redskab. Madvarer kan nemt komme til at gemme sig bagerst i køleskabet, så sørg for at stille de ældste madvarer frem på hylderne.

Mangler du inspiration til at bruge alle varerne i dit køleskab, kan du bruge funktionen ’Tøm Køleskabet’ på Arla.dk. Ved at indtaste de madvarer du har til overs, får du på et øjeblik et forslag til retter, de kan bruges i.

1000x800_madspild--hvad-kan-du-selv-gore-koleskab

5. Hvad betyder "ofte god efter"?

Mange af dine råvarer kan sagtens holde sig længere tid, end datoen markeret som ”bedst før” på emballagen. Det gælder f.eks. mælk, der nu har fået mærket ”ofte god efter”.

Der er to slags datomærkninger: "Bedst før" og "Bedst før - ofte god efter" betyder, at datomærkningen kun er vejledende. Brug din smags- og lugtesans til at vurdere, om du kan spise maden, selvom den påtrykte dato er overskredet. Smag på og lugt til dine madvarer, før du smider dem ud. I mange tilfælde kan de sagtens spises eller drikkes, og det kan du nemt vurdere med din smags- og lugtesans. Synes du ikke mælken er helt frisk nok til at drikke, så brug f.eks. resterne til bagning.

"Sidste anvendelsesdato" betyder, at du skal undgå at spise maden efter den påtrykte dato. Det gælder typisk kød og fisk, som du ikke skal spise, hvis det er for gammelt. Her er det ikke altid nemt eller muligt at vurdere selv, så hold dig til den angivne dato.

1000x800_Undgaa-madspil-Dato-maerke.jpg

6. Grøntsager: Frys ned eller tilføj til favoritretterne

En god måde at få brugt de sidste grøntsager på er ved at være kreativ med dine favoritopskrifter. Du kan f.eks. lave en grøntsagslasagne i stedet for den klassiske lasagne med oksekød. Snit grøntsagerne fint eller riv dem og vend dem i en rest kød eller bare i tomatsauce. Måske lægger din familie slet ikke mærke til, at der ikke er kød i ”kødsovsen”.

Vidste du, at du sagtens kan fryse grøntsager? Rens dem og skær dem ud og kom dem i en fryseboks, så er grøntsagerne nemme at bruge i gryderetter, wok eller supper.

1000_8000_madspild_frost_grønt.jpg

Mange grøntsager kan også få nyt liv ved at få et bad i iskoldt vand. Så bliver de sprøde og friske igen.

1000x800_Undgaa-madspil-salat-i-vand

Og nu vi er ved grøntsager og andre råvarer, kommer her et ekstra tip til kampen mod madspild:

Bonustip: Spis i sæson – og gerne dansk

Når du spiser råvarer i sæson, sikrer du kortest mulig transport, når varerne skal fragtes fra a til b. Det øger i sidste ende holdbarheden af de varer, som ender hjemme os dig – og således kan du få glæde af dem i længere tid.

Så det er slet ikke så svært at mindske madspild, og tit og ofte handler det blot om at danne sig et overblik over, hvad man egentlig har i køleskabet og så ellers finde madkreativiteten frem. Mange bække små, gør en stor å. Hvis vi alle gør lidt, redder vi en masse madvarer fra livet i skraldespanden.

Quiz: Test din viden om madspild

Er du blandt de 93% af den danske befolkning, som gerne vil reducere sit madspild – så tag quizzen og bliv klogere på hvilke myter, der medvirker til unødig madspild.

TAG QUIZZEN HER

Madmyter

<< Tilbage til oversigten