Vintyperne

Ligesom man deler oste op i en række forskellige typer, så kan man også dele vin op i forskellige smagsgrupper.

 

Unge, lette, frugtagtige og syrefattige rødvine

Det er især Beaujolaistypen, men de findes også i Sydfrankrig, Alsace samt Valpolicella og Chianti i Italien. I den mindre dyre ende er de oversøiske vine. Disse vine bør alle serveres let afkølet.

Elegante, intense, forfinede og fløjlsbløde rødvine

I den klassiske udgave er det en god Bourgogne. Eller Pinot Noir i en anden god udgave. Men også de spanske (Rioja, Navarra, Penedes) i Reserva klassen, og Chianti Riserva er fine repræsentanter for denne gruppe.

Markante, tørre og garvesyrerige rødvine

Typisk Cabernet Sauvignon-vine. De bedste fra Bordeaux (Haut Médoc/Graves). De mange oversøiske Cabernet'er har mere fylde og rundhed og er mindre markante. Vine i denne gruppe er også Cahors, Bergerac og Buzet.

Kraftige, krydrede og alkoholrige rødvine

De bedste repræsentanter kommer fra Rhônedalen og Norditalien (Barolo, Barbaresco og Amarone), fra Syditalien med Primitivo i spidsen og Portugal med Dâo, Australien med Shiraz og Californien med Zinfandel.

Milde, frugtagtige, hvide vine

De tyske kabinettsvine med Riesling i spidsen er valg nummer et, med de mange gode Alsace vine lige så klart nummer to. Mange ikke-fadlagrede, hvide vine placerer sig også i denne gruppe.

Tørre, intense, hvide vine

Her er kodeordet "Chardonnay". Det er vine med masser af smag og alkohol. Chablis og hvid Bourgogne er klassikerne, men druen gør sig fint i hele verden. Får den meget sol og samtidig fadlagring, kan den være nærmest fed tør med eksotiske undertoner. Sauvignon Blanc er også fin. Den er som regel mere stålsat og markant tør.

Ædle, søde, hvide vine

Sauternes er den, der fører feltet an her. Men også de fineste søde tyske og østrigske vine passer fint.

Mousserende vine

Champagne, Cremant, Cava, og hvad de nu alle kalder sig i tørre (Brut) eller halvsøde (demi sec) udgaver. Den milde og let mousserende Asti Spumante er særdeles god sammen med ost.

Hedvine

De traditionelle Portvinstyper - Ruby og Vintage (mørke og kraftige), Tawny (læderfarvet og elegant). Sherry - sød Oloroso, tør Fino eller Manzanilla. Madeira - sød Malmsey eller tør Sercial samt de fine franske og spanske Muscat-vine.