Når du ganger opskrifter op

Hvis du gør en opskrifter større eller mindre skal du være opmærksom på følgende:

  • Karolines Køkken ikke har testet opskrifterne i større eller mindre portioner, end der står angivet på den enkelte opskrift.
  • Tilberedningstider, antal stk. og mål på forme etc. vil måske ikke passe efter en ændring af antal personer.

Smagen

  • Generelt skal du være opmærksom på salt og peber – hold lidt igen og smag dig frem. Det samme gælder for stærke krydderier, fx chili. Og smagen kan ændres, hvis du tilbereder i forvejen og stiller på køl eller frys.
  • Chili bliver stærkere, andre smagsstoffer forsvinder, og fx skal is smages til med lidt ekstra sukker, fordi den søde smag bliver dæmpet ved frysning.

Hvis du forøger bageopskrifter

  • Brug store skåle (især hvis dejen skal hæve) og lav evt. dejen ad 2-3 gange.
  • Det kan være nødvendigt at bruge en stor røremaskine frem for en håndmikser.
  • Antal stk. af fx brød og boller passer ikke længere med fremgangsmåden – og du skal også bage ad flere gange, end der står i opskriften.
  • Mål/rumindhold på bageforme passer heller ikke - med mindre du fordeler dejen i flere ens forme med den rigtige størrelse.
  • Bagetiden ændrer sig, hvis du bager i en større form.
  • Kogetiden på nogle cremer skal forøges for at få den rette konsistens. Fx skal chokoladecremen til Sarah Bernhardt kager koges den dobbelte tid.

Hvis du forøger dessertopskrifter

  • Piskefløde fordobler sit rumfang, når det piskes til flødeskum – vælg derfor en stor skål – eller pisk ad to gange.
  • Det er vigtigt at udblødte husblasblade og fromage har samme temperatur, før du vender husblasen i fromagen. Lav evt. en portion fromage ad gangen.
  • Det tager lang tid at fryse store portioner is, rør derfor mange gange under indfrysningen. Eller frys isen i flere mindre portioner.

Hvis du forøger varme retter

  • Stegetiden på flere kødstykker bliver ikke væsentligt forlænget – med mindre kødstykkerne bliver tykkere – det er kødets diameter, der er afgørende for stegetiden.
  • Fylder du ovnen helt op, vil tilberedningstiden blive lidt længere. Brug stegetermometer og tjek om kødsaften er klar mht. fjerkræ.
  • Beregn længere opvarmningstid ved kogning af store portioner kartofler og grønsager. Bring evt. vandet i kog først.
  • Meljævning til sauce – rør lige dele koldt vand og mel sammen og hæld evt. jævningen gennem en si for at undgå klumper. Rør i saucen hele tide, men jævning kommer i, og indtil saucen kommer i kog igen, det tager sin tid.
  • Ovnkapacitet - når du forøger en opskrift, kan du få problemer, hvis både kød og tilbehør skal i samme ovn.


Når vi sætter antal personer på en opskrift, beregner vi følgende ca. mængder:

  • 1 flute a 35-40 cm svarende til 3-4 personer: Ca. 50 g til frokost og 25 g til forret - eller ca. 10 cm pr. person. 
  • 1 stk. franskbrød eller grovbrød: 12 personer - 24 skiver.
  • Bradepandebrød / -kage: 2 stykker pr. person.
  • Boller, snegle etc.: 2 stykker pr. person.
  • Rugbrød: 2 skiver pr. person til frokost eller 1 skive som tilbehør.
  • Minirugbrød: 1 stk. pr. person.
  • Kage i springform: 1 stk. pr. person. Fx 1 kage - 8 personer.
  • Kringle/stang: 2 mindre stykker pr. person.
  • Ved de øvrige opskrifter står der det præcise antal personer, som retten er udviklet til.

Forskellige vintyper

Læs mere om de forskellige vintyper og deres kendetegn

Beskrivelse af vintyper

TEMA: BRYLLUP

Bryllupsopskrifter og menuer

Bryllup