Cremeboller

Opskriften er fra dengang udtrykket "rigelig med smør" opstod. Cremebollerne er meget smørfyldte og minder om en blanding af doughnuts og wienerbrød.
Bedømmelse (10 vurderinger)

Min bedømmelse:

Cremeboller

Opskriften er fra dengang udtrykket "rigelig med smør" opstod. Cremebollerne er meget smørfyldte og minder om en blanding af doughnuts og wienerbrød.

20 boller pr. portion

Antal portioner

Kagecreme

  • 2 æg
  • 3 spsk sukker
  • 3 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • ½ vaniljestang - kornene herfra

Dej

  • ¼ liter kold mælk
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 50 g gær
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 500 g hvedemel (ca. 8¾ dl)
  • 400 g koldt smør

Pynt

  • smeltet smør
  • sukker

Fremgangsmåde:

Kagecreme

Bland alle ingredienser sammen i en gryde og kog dem igennem under piskning.

Dej

Rør mælk, æg, sukker, gær og kardemomme sammen med ca. 2/3 af melet. Rul dejen ud til en firkant på ca. ½ cm"s tykkelse med resten af melet. Skær smørret i tynde skiver, og fordel dem på 2/3 af dejen. Fold dejen sammen i 3 lag, således at den del, der er uden fedtstof, foldes først ind og derefter foldes dejen sammen på den anden led. Rul dejen ud igen og fold den på samme måde 2 gange - dog uden smør. Skær dejen ud, efter sidste udrulning, i stykker på ca. 10 x 10 cm. Læg 1 tsk afkølet kagecreme på hvert stykke. Saml dejen om fyldet og form til boller. Stil bollerne med sammenføjningerne nedad på en plade med bagepapirLad bollerne hæve et lunt sted i ca. ½ time. Bag bollerne midt i ovnen til de er gyldne. Dyp bollerne, mens de endnu er varme, i smeltet smør på oversiden, og derefter i sukker.

Tips

Har du lyst til en variation af samme dej, kan en del af den formes som spandauere: Skær dejen ud som til cremeboller. Læg kagecreme og syltetøj på og saml de 4 hjørner. Pensl med æg inden bagningen.

Cremebollerne kan laves med mindre smør, fx 250 g i stedet for 400 g, men bollerne bliver da ikke lagdelt som wienerbrød.

Bagetid

Ca. 25 min. ved 200°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 25980 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 22,9 g
  • Protein: 6 %
  • Kulhydrat: 35 %
  • Fedt: 59 %
Print