Enebærgryde med bagt kartoffelmos
Bedømmelse (52)

Min bedømmelse:

Tilberedningstid: 60+ min

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

En ren klassiker, som efterhånden er blevet til en retro ret - væk gamle minder med denne ret og server den som den er.

Antal portioner
  • 50 g smør
  • 1 kg mørt svinekød i tynde strimler, fx skinkekød
  • 6 tørrede enebær
  • 12 tsk tørret rosmarin
  • 14 liter Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 2 dl Karolines Køkken® Cremefraiche 38%
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • kulør
  • evt. saucejævner

Bagt kartoffelmos

  • 600 g skrællede kartofler i mindre stykker
  • 12 liter vand
  • 50 g smør
  • 12 dl Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 2 æg
  • 50 g hasselnøddekerner
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Tilbehør

  • 600 g dampet broccoli

Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Kom alt kødet tilbage i gryden. Knus enebær og rosmarin – fx i en morter. Tilsæt krydderierne sammen med piskefløde, cremefraiche, salt og peber. Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time. Tilsæt kulør og smag til. Enebærgryden kan evt. jævnes.

Bagt kartoffelmos

Kog kartoflerne i vand i ca. 20 min., til de er godt møre. Hæld vandet fra, damp kartoflerne tørre og mos dem med smør og fløde. Del æggene og pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner, salt og peber. Smag til. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld den i 4-6 smurte portionsforme (evt. aluforme) og bag dem midt i ovnen. Server straks.

Tips

Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffleform – bagetid ca. 35 min. ved 200°. Enebærgryde og bagt kartoffelmos kan forberedes nogle timer i forvejen og være klar til opvarmning og bagning. Hasselnøddekerner kan udelades.

Bagetid

Ca. 25 min. ved 225°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 24030 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 31,2 g
  • Protein: 19 %
  • Kulhydrat: 12 %
  • Fedt: 69 %
  • Alkohol: 0 %

Grenache, syrah, carignan Rhône, Frankrig

Fyldig, blød rødvin med krydrede noter gerne fra Sydrhone fx en Vacqueras Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til svinekød