Enebærgryde med bagt kartoffelmos

En ren klassiker, som efterhånden er blevet til en retro ret - væk gamle minder med denne ret og server den som den er.
Antal portioner
60+ min
Bedømmelse (140 vurderinger)

Min bedømmelse:

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

En ren klassiker, som efterhånden er blevet til en retro ret - væk gamle minder med denne ret og server den som den er.

Antal portioner

  • 50 g smør
  • 1 kg mørt svinekød i tynde strimler, fx skinkekød
  • 6 tørrede enebær
  • ½ tsk tørret rosmarin
  • ¼ liter Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 2 dl Karolines Køkken® Cremefraiche 38%
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • kulør
  • evt. saucejævner

Bagt kartoffelmos

  • 1 kg skrællede kartofler i mindre stykker
  • 1 liter vand
  • 50 g smør
  • ½ dl Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 3 æg
  • 75 g hasselnøddekerner
  • 1½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Tilbehør

  • 900 g dampet broccoli

Fremgangsmåde:

Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Kom alt kødet tilbage i gryden. Knus enebær og rosmarin – fx i en morter. Tilsæt krydderierne sammen med piskefløde, cremefraiche, salt og peber. Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time. Tilsæt kulør og smag til. Enebærgryden kan evt. jævnes.

Bagt kartoffelmos

Kog kartoflerne i vand i ca. 20 min., til de er godt møre. Hæld vandet fra, damp kartoflerne tørre og mos dem med smør og fløde. Del æggene og pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner, salt og peber. Smag til. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld den i smurte portionsforme (evt. aluforme) og bag dem midt i ovnen. Server straks.

Tips

Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffleform – bagetid ca. 35 min. ved 200°. Enebærgryde og bagt kartoffelmos kan forberedes nogle timer i forvejen og være klar til opvarmning og bagning. Hasselnøddekerner kan udelades.

Bagetid

Ca. 25 min. ved 225° - traditionel ovn.

Kilde:
Næringsindhold
  • Energiindhold for hele retten: 23280 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 49 g
  • Protein: 24 %
  • Kulhydrat: 18 %
  • Fedt: 58 %
Print

Vin match

Grenache, syrah, carignan Rhône, Frankrig

Fyldig, blød rødvin med krydrede noter gerne fra Sydrhone fx en Vacqueras Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til svinekød