Farseret kalkun og svamperagout

Farseret kalkun som vi især kender den fra USA. Farsen giver god smag og modvirker at kalkunen bliver tør. Server med svamperagout, kartofler og grønt.
Bedømmelse (4 vurderinger)

Min bedømmelse:

Farseret kalkun og svamperagout

Farseret kalkun som vi især kender den fra USA. Farsen giver god smag og modvirker at kalkunen bliver tør. Server med svamperagout, kartofler og grønt.

Opskriften gælder for 10 personer

  • 1 kalkun (ca. 3⅘ kg)
  • 50 g lyst brød uden skorpe
  • 2 dl mælk
  • 3 finthakkede bananskalotteløg
  • 2 æg
  • 3 spsk friske timianblade
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 700 g hakket kalvekød (ca. 12% fedt)
  • 1¼ liter vand
  • 50 g smør
  • 1 tsk groft salt

Svamperagout

  • stegesky fra kalkunen
  • 50 g smør - delt i 4 portioner
  • 12 bananskalotteløg i kvarte
  • 450 g champignoner i halve
  • 225 g markchampignoner i halve
  • 100 g østershatte revet i strimler
  • 75 g rensede små shiitakesvampe
  • ½ liter Karolines Køkken® Hvid mælkesauce
  • 1½ tsk groft salt

Pynt

  • hakket bredbladet persille

Tilbehør

  • 500 g haricots verts
  • 2½ kg faste kartofler

Fremgangsmåde:

Udben kalkunen,

se Karolines Køkkenkneb - videoer med tips om fjerkræ

- eller få slagteren til at gøre det. Del skroget i 3-4 stykker og læg dem sammen med vingespidser, kråse og hjerte i ovnens bradepande.

Lad brødet trække i mælken i ca. 1 min. Tilsæt løg, æg, timian, salt, peber og kalvekød og rør farsen godt sammen. Fyld farsen i kalkunen og sy den sammen med bomuldssnor. Bind bomuldssnor om kalkunen 3-4 steder så den forbliver rund.

Læg kalkunen med brystet opad på ovnens rist. Kom vand og smør i bradepanden og læg risten ovenpå. Drys kalkunen med salt og steg den midt i ovnen. Dryp med stegesky 4-5 gange under stegningen. Tag kalkunen ud og mål med et stegetermometer farsens centrumstemperatur. Den skal være ca. 75°. Lad kalkunen hvile tildækket i ca. ½ time.

Svamperagout

Si stegeskyen over i en stor, tykbundet gryde og kog skyen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 2 dl. Smelt en portion smør i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 5 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør i panden. Steg champignonerne ved kraftig varme i ca. 7 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør og steg markchampignonerne i ca. 5 min. Tag også dem op. Lad den sidste portion smør gyldne og steg østershatte og shiitakesvampe i ca. 1 min. Kom mælkesauce i gryden med den indkogte sky og bring det i kog. Tilsæt løg, svampe og salt. Varm svamperagouten igennem og smag til.

Ved serveringen

Skær vingerne af og skær derefter kalkunen i skiver.

Stegetid

Ca. 2 timer ved 200°.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 37900 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 80,1 g
  • Protein: 36 %
  • Kulhydrat: 30 %
  • Fedt: 34 %
Print

Vin match

Pinot Noir Bourgogne, Frankrig

En europæisk rødvin på pinot noir-druen fx fra Bourgogne Kilde: Martin Nordkvist

Læs mere om vin til kalkun