Franskbrød med mere!

Opskriften kan bruges til både brød, boller og pizzabunde. Pizzabundene kan desuden fryses ubagte.
Fryseegnet
Bedømmelse (7 vurderinger)

Min bedømmelse:

Franskbrød med mere!

Opskriften kan bruges til både brød, boller og pizzabunde. Pizzabundene kan desuden fryses ubagte.

12 skiver pr. brød

Antal portioner

Pynt

  • hvedemel

Fremgangsmåde:

Smelt smørret i en gryde, tag gryden fra varmen og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en stor røreskål og tilsæt tykmælk. Smuldr gæren i mælkeblandingen. Tilsæt sukker og salt. Tilsæt ¾ af melet og slå dejen godt sammen med en grydeske, til den er ensartet og smidig (dejen kan være lidt klistret). Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Dejen skal kunne slippe hænder og bord. Form dejen til et stort, rundt brød og anbring det på en plade med bagepapir. Dæk brødet med et viskestykke og lad det efterhæve i ca. ½ time. Drys brødet med et tyndt lag mel og rids brødet med en skarp kniv. Bag franskbrødet nederst i ovnen, til det er gyldent. Lad brødet køle af på en bagerist.

Tips

Af hvedemelsdej kan der tilberedes forskellige slags brød blot ved at udskifte halvdelen af hvedemelet med andre meltyper. Tilberedningen af dejen er den samme som i grundopskriften.

Grovbrød

Erstat halvdelen af hvedemelet med 400 g rugmel, ½ dl hørfrø og 1 dl solsikkekerner.

Sigtemelsbrød

Erstat halvdelen af hvedemelet med 400 g sigtemel.

Søde frugtboller (24 stk.)

Erstat 2 tsk sukker med ½ dl sukker. Tilsæt 1 dl hakkede hasselnøddekerner (ca. 50 g), 2 dl rosiner (ca. 125 g) og ½ dl hakket pomeransskal (ca. 40 g). Bagetid: Se under boller.

Flutes (3 stk.)

Tilbered 1 portion gærdej. Efter forhævning: Se æltning af franskbrød. Del dejen i 3 dele og rul dem til tykke pølser a ca. 40 cm. Sno pølserne og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dæk med et viskestykke og lad dem efterhæve i ca. 30 min. Bag flutene midt i ovnen. Bagetid: Ca. 15 min. ved 200°.

Boller (24 stk.)

Tilbered 1 portion gærdej. Sæt den til forhævning i ca. 1 time. Ælt derefter dejen som til et franskbrød. Del dejen i 3 lige store dele og rul dem til tykke pølser. Skær hver pølse over på midten. Del igen hvert stykke på midten, indtil der er kommet 8 stykker dej ud af hver pølse. Tril dejstykkerne til runde kugler og fordel dem på to bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 30 min. under et viskestykke. Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag dem midt i ovnen. Lad bollerne køle af på en bagerist.

Bagetid: Sæt den første plade boller i en kold ovn. Indstil ovnen på 200° og bag i ca. 25 min. Sæt næste plade i den varme ovn og bag i ca. 20 min. Bollerne er fryseegnet.

Pizzabunde (3 stk.)

Tilbered 1 portion gærdej, men erstat halvdelen af hvedemelet med 400 g pizzamel.

Efter forhævning

Sæt en bageplade i ovnen og indstil på 225°. Skrab dejen ud på et meldrysset bord med dejskraberen og del den i tre lige store portioner. Rul hver portion ud til en rund plade (ca. 30 cm i diameter). Læg pizzabundene på et stykke bagepapir og kom pizzafyld på.

Forslag til fyld (1 bund)

1 dl pizzasauce (fx færdigkøbt), 150 g kogt skinke i tynde strimler og 100 g Karoline"s PizzaOst. Træk bagepapiret med pizzaen over på den forvarmede bageplade og bag pizzaen midt i ovne i ca. 20 min.

Frysning

Pizzabundene kan fryses ubagte, uden fyld.

Efter frysning: Lad en pizzabund tø op på bagepapir i ca. 1 time ved stuetemperatur. Sæt en bageplade i ovnen og indstil på 225°. Fordel pizzafyld på bunden, træk bagepapiret med pizzaen over på den forvarmede bageplade og bag pizzaen i ovnen i ca. 15 min.

Bagetid

Sæt brødet i kold ovn. Indstil på 200° og bag i ca. ½ time.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 150200 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 32,3 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 74 %
  • Fedt: 15 %
Print