Gåsesteg med stegte kartofler og æblesalat med mormordressing
  • Arla
  • Opskrifter
  • Gåsesteg med stegte kartofler og æblesalat med mormordressing

Gåsesteg med stegte kartofler og æblesalat med mormordressing

60+ min
Gåsesteg, den må vi ikke helt glemme....den smager jo herligt. Og serveret med grønkålssalat får den et lille moderne tvist.
https://www.arla.dk/opskrifter/gasesteg-med-stegte-kartofler-og-ablesalat-med-mormordressing/

Sådan gør du

Gåsesteg
  • Rens, skyl og tør gåsen. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af.
  • Gnid gåsen udvendigt og indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler. Sy gåsen sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til gåsens krop.
  • Læg gåsen med brystet opad på ovnens rist.
  • Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande.
  • Læg risten oven på og steg gåsen midt i ovnen ca. 6 timer ved 125°.
  • Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt.
  • Tag efter ca. 5½ time gåsen ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar.
  • Steg evt. gåsen færdig.
  • Lad den hvile tildækket i ca. ½ time.
Æblesalat med grønkål
  • Vend æbleternene med eddike og honning, så de ikke bliver misfarvede.
  • Skær de grove stilke og ribber af grønkålsbladene. Skyl bladene grundigt og tør dem godt. Hak bladene fint.
  • Bland fløde, eddike, flormelis, salt og peber og pisk dressingen let sammen til den får en cremet konsistens.
  • Vend grønkål og dressing sammen og stil kålen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til.
  • Anret grønkål og æbler lagvis i et fad og drys med ristede mandler.
Sauce
  • Si gåseskyen over i en gryde. Skum fedtet af (gem fedtet) og mål skyen - der skal være ca. 5 dl (kog ind eller tilsæt vand).
  • Bland smør og mel godt og pisk blandingen i skyen. Kog saucen ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Tilsæt kulør og smag til.
  • Fordel kartofler og gåsefedt i en bradepande med alufolie. Stil bradepanden i ovnen et kort øjeblik, så gåsefedtet smelter, hvis det er blevet stift.
  • Tag kartoflerne ud, vend godt rundt og drys med salt.
  • Grill kartoflerne øverst i ovnen ca. 4 min. - vend i kartoflerne et par gange.
  • Del gåsen i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 4-5 stykker.
  • Læg kødet i et ovnfast fad. Kom æblerne fra gåsen i en skål.
  • Grill evt. gåsekødet midt i ovnen et øjeblik, så skindet bliver sprødt.

Du kan stege gåsen dagen før. Lad gåsestegen køle af, del den i stykker og læg dem i en bradepande. Pensl evt. med lidt gåsefedt og stil gåsen tildækket i køleskabet. Lun gåsestegen inden serveringen ved 100° i ca. 45 min. Grill den et par minutter til sidst, så skindet bliver sprødt.

Energiindhold for hele retten:

47293 kJ / 11303 kcal

Næringsindhold pr. 100g

503 kJ / 120 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 40,6 % 12 g
Kulhydrat: 17,8 % 5,3 g
Fedt: 41,6 % 5,7 g
Relateret video
Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger gåsestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

Ingredienser

Gåsesteg
1 Gås (ca. 6 kg)
1 spsk Groft salt
Friskkværnet peber
8 Skrællede æbler i tykke både, fx elstar (ca. 1 kg)
Bomuldssnor
¾ liter Vand
Æblesalat med grønkål
4 Æbler i tern, fx elstar
2 spsk Hvid balsamicoeddike
1 spsk Flydende honning
500 g Rensede grønkålsblade eller palmekål
¼ liter Piskefløde
2½ spsk Hvid balsamicoeddike
2½ spsk Flormelis
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
75 g Grofthakkede, ristede, smuttede mandler
Sauce
20 g Blødt smør
2 spsk Hvedemel
Kulør
1½ kg Kogte små, skrubbede kartofler
50 g Gåsefedt
1½ tsk Groft salt
Tilbehør
Tranebær- eller ribsgelé