Havregrynsboller med spelt

Skønne boller til både morgenmaden og madpakken.
Fryseegnet
Bedømmelse (81 vurderinger)

Min bedømmelse:

Havregrynsboller med spelt

Skønne boller til både morgenmaden og madpakken.

16 stk. pr. portion

Antal portioner
  • 40 g havregryn (ca. 1 dl)
  • 3 dl vand
  • 1 spsk koldpresset rapskimolie
  • 1½ tsk groft salt
  • ¼ liter Arla A38® naturel 0,5%
  • 25 g gær
  • 250 g fuldkornsspeltmel (ca. 4¼ dl)
  • 400 g hvedemel (ca. 7 dl)

Pensling

  • vand

Fremgangsmåde:

Bring havregryn og vand i kog, under omrøring, i en tykbundet gryde. Kom grøden i en skål og tilsæt olie, salt og det syrnede produkt. Rør gæren ud i grøden og tilsæt de 2 slags mel (hold lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 16 stykker og form dem til boller. Læg dem på plader med bagepapir og tryk bollerne let flade (ca. 10 cm i diameter). Lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min. Pensl med vand og bag bollerne midt i ovnen.

Tip

I stedet for at bage boller, kan du lave et sandwichbrød af dejen. Læg dejen i en smurt rugbrødsform (ca. 3 liter) og lad dejen efterhæve tildækket i ca. ½ time. Dæk formen først med bagepapir og derefter med en bageplade. Bagepladen skal ligge på formen under bagningen. Bag brødet nederst i ovnen i ca. ½ time ved 200°. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på en bagerist.

Til madpakken

Flæk en bolle og smør "underen" med tomatketchup og "overen" med pikant ost. Læg boller sammen om agurkeskiver, salatblade og stegt kyllingefilet. Lav evt. en lille pose af smørrebrødspapir, så kyllingeburgeren er nem at spise. Pak en lille boks ved siden af med lidt rejer og en citronbåd. Kom også ½ skive smurt rugbrød, en tomat og lidt frisk ananas i madpakken.

Flæk evt. bollerne inden frysning - tag dem ud og smør madpakken straks, mens bollerne stadig er frosne - så er de tøet op til frokosten og madpakken holdes kølig.

Bagetid

Ca. 10 min. ved 225°.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 11620 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 49,6 g
  • Protein: 12 %
  • Kulhydrat: 78 %
  • Fedt: 10 %
Print