Honningkager

Honningkager

60+ min
Hjemmebagte honningkager er noget helt særligt, som hører julen til. Honningkagerne har en skøn krydret smag – og duften af de krydrede kager emmer af jul og julestemning. Der er mange måder at lave honningkager på - denne opskrift er nem og lige til, da dejen kun skal hvile et par timer. Stik honningkagerne ud som honninghjerter - eller brug lige den form, du kan lide. Honningkagerne kan pyntes fint med glansbilleder, glasur eller små sukkerkugler.
https://www.arla.dk/opskrifter/honningkager/

Sådan gør du

Dej til honningkager
  • Smelt honning, farin og smør og lad blandingen køle lidt af - hæld den evt. over i en skål, så det går hurtigere.
  • Pisk æggene i honningblandingen. Bland mel, krydderier og hjortetaksalt i en skål og kom det i dejen (drysset gennem en sigte).
  • Rør dejen godt sammen med en grydeske - dejen bliver fast når den hviler. Stil den tildækket i køleskabet i 2-3 timer.
  • Ælt dejen godt igennem på et let meldrysset bord og rul den ud i ca. ¾ cm tykkelse (ca. 35 x 35 cm).
  • Stik ud med store hjerteforme (ca. 14 x 14 cm) og læg kagerne på plader med bagepapir - der skal være 2-3 cm mellem kagerne. Saml dejen og rul ud på ny til du har 10 store hjerter.
  • Bag en plade honningkager ad gangen, midt i ovnen - ca. 7 min. ved 200° - traditionel ovn.
  • Lad kagerne køle af og læg dem i en plastikbøtte. Dæk med et stykke sammenfoldet bagepapir og hårdt opvredet viskestykke i mindst et døgn - så bliver honningkagerne bløde. Kagerne må gerne stå i op til 3 døgn, så bliver de endnu bedre.
Chokoladeovertræk
  • Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Pensl honningkagernemed et tykt lag chokolade over det hele - du kan duppe chokoladen på.
  • Læg de chokoladeovertrukne kager på et stykke bagepapir, pynt med glansbilleder, sukkerperler og glasur og lad chokoladen stivne.
  • Stil evt. honningkagerne i fryseren i 1-2 min. så de får et kuldechok, hvis du er utålmodig med at få chokoladen til at stivne.

Hvis der er varmt i køkkenet, bliver dejen blød og svær at stikke ud og flytte. Tag evt. kun halvdelen af dejen ud af køleskabet til første udrulning. Er dejen blevet for blød, kan du samle den og lægge den i fryseren i ca. ½ time. Du skal ikke tilsætte ekstra mel, da kagerne så bliver for tørre - det er temperaturen, der er afgørende for om dejen er til at arbejde med.

Energiindhold for hele retten:

22965 kJ / 5489 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1782 kJ / 426 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 4,9 % 5,2 g
Kulhydrat: 57,2 % 59,9 g
Fedt: 37,9 % 18,3 g
Mere inspiration

Mens du bager honningkager, kan børnene måske være med ved siden af med en lidt nemmere dej at arbejde med.

Figurkager
60+ min
Figurkager
(602)
Relateret video
Hvordan smelter man chokolade

Karolines Køkkenskole guider dig igennem chokoladetemperering - og du skal bare sørge for: god chokolade, et vandbad, et chokoladetermometer og en god portion tålmodighed.

Ingredienser

Dej til honningkager
150 g Honning
150 g Brun farin
125 g Smør
2 Æg
350 g Hvedemel
1 tsk Stødt kanel
1 tsk Stødt nellike
1 tsk Stødt ingefær
1 tsk Hjortetaksalt
Chokoladeovertræk
400 g Mørk chokolade
Pynt
Glansbilleder, sukkerperler eller glasur