Langtidsstegt and med glaseret rødkål

Langtidsstegt and med glaseret rødkål

60+ min
Langtidsstegt and med tilbehør, der har fået et lille twist. Her får du opskriften på den klassiske langtidsstegning af anden til juleaften, så andestegen bliver helt perfekt. Twistet er rødkålen, der er glaseret i brunet sukker og har fyld af nødder, rosiner og tørrede tranebær og giver dermed lidt variation på julebordet. Men sovs, kartofler og den langtidsstegte and er som det plejer at være..
https://www.arla.dk/opskrifter/langtidsstegt-and-med-glaseret-rodkal/

Sådan gør du

Stegetid for ænder:

Ca. 4 timer ved 125° - traditionel ovn.

Langtidsstegt and
  • Rens, skyl og tør ænderne. Fjern fjerrester og klip vingespidser og gump af. Gnid ænderne udvendigt og indvendigt med salt og peber.
  • Læg ænderne med brystet nedad på ovnens rist. Kom vand, vingespidser og hals i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og brun ænderne midt i ovnen. Vend dem med brystet opad efter ca. 15 min. og brun brystsiden.
  • Skru ned for ovnen og steg ænderne færdige - mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar.
  • Rist hasselnødderne i en bradepande midt i ovnen. Gnid nødderne i et viskestykke, så de fleste skaller falder af. Hak nødderne groft.
Rødkål
  • Fordel sukkeret i et jævnt lag i en sauterpande. Lad sukkeret smelte uden omrøring - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme.
  • Svits rødkålen under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt rosiner, tranebær, citronsaft, salt og peber.
  • Tag panden af varmen, læg låg på og lad rødkålen trække i ca. 5 min. (kålen kan laves i god tid og lunes).
  • Hæld den overskydende væde fra rødkålen og vend de ristede nødder og persille i - lige inden serveringen.
Sauce
  • Si andeskyen over i en gryde. Skum fedtet af og mål skyen - der skal være ca. 2½ dl (kog ind eller tilsæt vand). Bring skyen i kog.
  • Tag gryden af varmen og pisk fløde og saucejævner i skyen. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til.
Ved servering
  • Del ænderne i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker.
  • Læg kødet i et ovnfast fad - grill evt. et par minutter, så skindet bliver mere sprødt. Server de stegte ænder sammen med rødkål, sauce og kartofler.
Bruning af ænder
  • Ca. ½ time ved 225° - traditionel ovn.
Ristning af hasselnødder
  • Ca. 5 min. ved 225° - traditionel ovn.

Du kan stege ænderne dagen før. Lad ænderne køle af, del dem i stykker og læg stykkerne i en bradepande. Pensl evt. med lidt andefedt og stil ænderne tildækket i køleskabet. Lun ænderne inden serveringen ved 100° i ca. 45 min. Grill dem et par minutter til sidst, så skindet bliver sprødt.

Energiindhold for hele retten:

25582 kJ / 6114 kcal

Næringsindhold pr. 100g

423 kJ / 101 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 36,3 % 9,1 g
Kulhydrat: 35 % 8,7 g
Fedt: 28,7 % 3,3 g
Mere inspiration

Klar til klassisk juledessert?

Relateret video
Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger andestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

Ingredienser

Langtidsstegt and
2 Ænder (a ca. 3600 g)
4 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
½ liter Vand
100 g Hasselnøddekerner
Rødkål
85 g Sukker (ca. 1 dl)
25 g Smør
900 g Snittet rødkål
100 g Rosiner, fx sultanas
75 g Tørrede tranebær
½ dl Friskpresset citronsaft
1¼ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 dl Hakket bredbladet persille
Sauce
¼ liter Madlavningsfløde
2 spsk Saucejævner
Evt. kulør
Tilbehør
1½ kg Aspargeskartofler