Langtidsstegt oksemørbrad med svampesalat, pommes og bearnaise

Klassisk bøf med bearnaisesauce og pommes frites - og et lille twist i form af svampesalat.
Bedømmelse (47 vurderinger)

Min bedømmelse:

Langtidsstegt oksemørbrad med svampesalat, pommes og bearnaise

Klassisk bøf med bearnaisesauce og pommes frites - og et lille twist i form af svampesalat.

Hovedret til 10

Antal portioner
  • 1 oksemørbrad (ca. 2 kg)
  • 2 spsk rapsolie
  • 1 spsk groft salt
  • groftkværnet peber

Pommes frites

  • 2½ kg skrubbede bagekartofler
  • 2 liter neutral olie, fx rapsolie
  • 2 spsk groft salt

Svampesalat

  • 2 spsk rapsolie
  • 500 g portobello svampe i mindre stykker
  • 500 g markchampignoner i kvarte
  • 2 spsk æbleeddike
  • 1000 g røde og gule cherrytomater
  • 4 rødløg i tynde både (ca. 400 g)
  • 4 små finthakkede fed hvidløgsfed
  • 20 stilke frisk timian
  • 1 spsk groft salt
  • friskkværnet peber

Bearnaisesauce med cremefraiche

Fremgangsmåde:

Befri mørbraden for sener og hinder og drys den med salt og peber. Lad olien blive varm i en pande og brun mørbraden ved kraftig varme i ca. 4 min. Kom den i et ovnfast fad og steg den nederst i ovnen. Tag kødet ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur - den skal være ca. 63°. Lad kødet hvile tildækket indtil serveringen.

Pommes frites

Skær kartoflerne ud i stænger (ca. 1 x 1 cm). Lad dem ligge i koldt vand i ca. 2 timer, skift vandet hver ½ time. Sigt vandet fra og dub kartoflerne helt tørre i et viskestykke. Hæld olien i en tykbundet gryde (ca. 3 L) og varm det op til ca. 180°. Tilsæt halvdelen af kartoflerne og friter dem i ca. 12 min. - til de er sprøde og gyldenbrune. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir. Gentag med resten af kartoflerne. Friter pommes fritene igen umiddelbart inden servering i ca. 1 min. Kom dem i en stor skål og vend dem godt med salt og server.

Svampesalat

Lad olien blive gylden i en sauterpande. Steg svampene ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 min. Tilsæt eddike og vend godt rundt. Kom svampene i et ovnfast fad sammen med de øvrige ingredienser og bag dem øverst i ovnen. Sæt dem midt i ovnen når stegen er færdig.

Bearnaisesauce med cremefraiche

Pisk æggeblommerne med salt i en tykbundet gryde ved svag varme i ca. 2 min. Tilsæt bearnaiseessensen og cremefraiche ca. 1 spsk af gangen. Vend til sidst estragon i saucen og server straks sammen med mørbrad og nyfritterede pommes frites.

Stegetid for mørbrad

Ca. 2½ time ved 80° - traditionel ovn.

Stegetid for svampesalat

Ca. 2½ time ved 80° - skru op til 225° og steg i yderligere ca. 15 min., midt i ovnen.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 35080 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 61,4 g
  • Protein: 24 %
  • Kulhydrat: 16 %
  • Fedt: 60 %
Print

Vin match

Sangiovese Toscana, Italien

Svampesalaten drejer vinvalget over i retning af en lagret vin. En chianti classico (gerne reserva) vil være skøn, men brunello di montalcino er endnu bedre (og dyrere). -Jo ældre jo bedre! Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til vildt