Hvilling

Hvilling

Udseende

Typiske kendetegn er hvillingens overbid samt de lange og spidse tænder. Unge hvillinger har en lille skægtråd. De voksne har ingen. Hvillingen bliver sjældent over 70 cm. Kødet er løst i det.

Oprindelse

Hvillingen er en udbredt bundfisk i hele Nordsøen. Den er en stimefisk, som ofte lever nær kysten. De hvillinger, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark. Den lever af småsild, tobiser, sperlinger og dybhavsrejer.

Anvendelse

Velegnet til fars. Benyttes hvillingen som stegefisk anbefales det at beholde skindet.

Sæson

Hele året. Primært oktober – december.

Næringsindhold

Hvillingen er en mager fisk, som er særlig rig på selen og sunde fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 334 kJ

Protein: 18,3

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 0,6

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g hvilling og øvrige rovfisk om ugen.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkken