Morgenfrue

Morgenfrue

Udseende

Morgenfruer er blandt de mest kendte og elskede sommerblomster. I alverdens varme, orange og gule nuancer lyser de op i mange danske haver og bringer glæde og godt humør. Morgenfrue bliver cirka 50-60 cm høj.

Oprindelse

Sandsynligvis hjemmehørende i middelhavsområdet, men findes nu over hele verdenen.

Anvendelse

Morgenfrue pynter ikke alene i haven og sommerbuketten. Den er også spiselig. De kulørte blomsterblade har en let, ikke dominerende, krydret smag, hvilket betyder, at man kan nyde kuløren i mange spiselige sammenhænge. Morgenfrue er sjov i brød- og kagedej samt ris- og fiskeretter, hvor de giver en skøn, solgul farve. Også i kryddersmør og i salatskålen er blomsterbladene et hit. Vælger man at tørre morgenfruens blomsterblade, er de velegnede til pynt på chokolade, desserter og kager hele vinteren. Morgenfrue kan bruges i både det salte og det søde køkken.

Botanik

Den gamle klosterurt tilhører kurvblomstfamilien, som er en meget stor familie - blandt andet bestående af kornblomst, asters og solsikke. Morgenfrue er en taknemmelig plante, som med stor villighed sår sig selv. Planten er meget let at frøformere og pynter troligt i årevis.

Sæson

Morgenfrue blomstrer i juni måned og langt hen i efteråret, hvis man fjerner de visne blomster, så planten ikke bruger kræfter på at sætte frø. Morgenfruens frø er lette at samle, da de på en tør sensommerdag kan plukkes direkte fra planten. Eftertør frøene grundigt, inden de pakkes i papirsposer og gemmes til næste forår. Morgenfrue er meget let at frøformere og er dermed et sikkert hit for både børn og begyndere. Direkte såning fra april-maj måned. Morgenfrue placeres solrigt. Taknemmelig som planten er, trives den dog også i mere skyggefulde omgivelser. Man må dog forvente en mindre frodig blomstring.

Kilder

  • Havenyt
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Karolines Køkken