Solsikke

Solsikke

Udseende

Hvilket barn kender ikke solsikken? Det er sandsynligvis den første blomst, vi lærer navnet på. Og måske den mest kendte blomst i kongeriget? Med sin høje slanke stængel og det store gule blomsterhoved, der faktisk kan blive op til 50 cm i diameter, er den ikke til at tage fejl af. Selv om de fleste forbinder solsikken med den gule farve, så findes den også i en rød, orange og sort udgave.

Oprindelse

Solsikken stammer, som så mange andre af vores blomster, fra Sydamerika - Mexico og Peru. Her har de dyrket planten i mere end 4000 år, og den er desuden symbol på deres solgud. I 1552 tog spanierne solsikken med til Europa, og siden 1600-tallet har den været brugt til bagning, ristet til kaffeerstatning og senere også som olie.

Anvendelse

Ud over solsikkens allerede velkendte spiselige kerner og olien derfra, så er også de farvede kronblade og ny udsprungne solsikker spiselige. Jordskok, artiskok og solsikker er nært beslægtet, og faktisk kan de spæde solsikkeblomster tilberedes præcis ligesom artiskokker. Solsikkens kronblade kan tørres, og det kulørte farvespil er pyntelig i blandt andet mysli, kager og desserter.

Sæson

Så de første frø i den første halvdel af maj. Og så igen nogle frø tre og seks uger senere. På den måde vil du have blomstrende solsikker hele sommersæsonen. De første solgule blomster titter frem omkring juli, og blomstringen vil fortsætte indtil sensommeren.

Kilder

  • www.idenyt.dk
  • www.drhauschka-med.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Karolines Køkken