Ost er en smagssag

- Det er ikke noget problem, at man som barn ikke er særlig vild med ost. Heller ikke, selv om man som voksen skal leve af at fortælle andre om ost, tværtimod.

Det er i hvert fald Maria Bast’s erfaring, og hun ved, hvad hun taler om, for de første 18 år af hendes liv rørte hun nemlig helst ikke ost.I 90'erne stod hun som konsulent i spidsen for Karolines Køkkens internationale aktiviteter, dvs. demonstrationer, kurser og udstillinger, bl.a. for alle landets osteeksportører.

- Ost dufter jo, ligesom det kan være både stærkt og salt, - og så får man fedtede ostefingre. Det er fakta, vi må forholde os til, hvis vi vil sælge ost på nye markeder, siger Maria Bast, der qua sine barndoms erfaringer nok må siges at ha’ unikke forudsætninger for at forstå folk, når de siger, at de ikke kan lide ost. I dag nyder hun gerne ost - både på job og privat.

At bruge ost i madlavningen er i virkeligheden også ret nyt i store dele af verden: Fx i Japan, hvor Maria har været på demonstrationstur flere gange.

- Japanerne har ualmindeligt fine smagsløg, langt bedre end os andre og det til trods for, at de hælder soja på alt. De imponerer fx hver gang, vi smagsbedømmer ost, - de kan simpelthen   smage nuancer, vi andre kun kan se via analyseresultater på computerskærmen, tilføjer hun.

Det er i hvert fald Maria Bast’s erfaring, og hun ved, hvad hun taler om, for de første 18 år af hendes liv rørte hun nemlig helst ikke ost.I 90'erne stod hun som konsulent i spidsen for Karolines Køkkens internationale aktiviteter, dvs. demonstrationer, kurser og udstillinger, bl.a. for alle landets osteeksportører.

Vidste du!

Hvert kilo ost laves af 10 liter mælk. Derfor har osten alle mælkens gode egenskaber og et naturligt højt indhold af vigtige vitaminer, kalcium og proteiner.