Rugbrød
Bedømmelse (5)

Min bedømmelse:

Fryseegnet

Tilberedningstid: 60+ min

Rugbrød

Bag dit egen rugbrød helt fra bunden. Du vil nyde resultatet af dine anstrengelser!

Antal portioner

12 skiver pr. brød

1. dag - surdej

  • 5 g gær (gæren skal ligge 1-2 døgn ved stuetemperatur inden brug)
  • 2 dl vand - 40 grader varmt
  • 100 g groft rugmel (ca. 2dl)
  • 1 tsk groft salt

3. dag - grunddej

1 portion surdej - se ovenstående

  • 1 liter vand - 40 grader varmt
  • 12 liter kærnemælk
  • 1 kg groft rugmel
  • 500 g knækkede rugkerner
  • 1 spsk sirup
  • 2 spsk groft salt

4. dag - færdig dej

  • 500 g knækkede rugkerner
  • 12 liter kogende vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk vand

1 portion grunddej - se ovenstående

  • 500 g groft rugmel

1. dag - Surdej

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt rugmel og salt. Rør surdejen godt sammen. Hæld den i en høj, slank beholder, og lad den stå tildækket med låg eller alufolie ved 25° i 48-60 timer. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

3. dag - Grunddej

Rør surdejen ud i vandet i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienserne og rør grunddejen godt sammen. Lad den stå tildækket med fx et låg ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

4. dag - Færdig dej

Hæld kernerne i en stor skål og hæld det kogende vand ved under omrøring. Lad kernerne opsuge vandet. Rør gæren ud i 1 spsk vand. Rør først de lune kerner i grunddejen. Tilsæt dernæst den udrørte gær og rugmelet. Rør den færdige dej godt sammen (Tag 400 g fra til ny surdej).

Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a 2½ liter). Dæk formene med bagepapir, og lad brødene hæve ved stuetemperatur ca. 2 timer. Bag brødene, stadig med bagepapir, nederst i ovnen.

Tag bagepapiret af efter ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og "bag" brødene færdige ved eftervarmen i ca. 15 min.

Tag de nybagte rugbrød ud af formene og lad brødene køle af på en bagerist.

Tip

Læg rugbrødene i plastposer, mens de endnu er lune. Så "sætter" brødene sig og bliver lettere at skære.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° og bag i ca. 1 time og 45 min. Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 15 min.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 36760 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 399,3 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 82 %
  • Fedt: 7 %
  • Alkohol: 0 %