Saltbagt  lammekølle med mælkegrøntsager
60+ min

Saltbagt lammekølle med mælkegrøntsager

Langtidsstegt lammekølle - krydret med rosmarin og citronmelisseblade.
Bedømmelse (4 vurderinger)

Min bedømmelse:

Saltbagt lammekølle med mælkegrøntsager

Langtidsstegt lammekølle - krydret med rosmarin og citronmelisseblade.

Antal portioner

Saltbagt lammekølle

  • 1 udbenet lammekølle
  • 25 g blødt smør
  • friskkværnet peber
  • 6 friske rosmarinkviste
  • ½ liter friske citronmelisseblade
  • 2½ kg groft salt
  • 3 dl vand

Mælkegrøntsager

  • 1 liter sødmælk
  • 300 g tynde grønne bønner i halve
  • 5 gulerødder i tynde, skrå skiver
  • 200 g optøede, frosne fine ærter
  • 3 spsk hvedemel
  • 2½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Pynt

  • friske citronmelisseblade eller havesyre

Tilbehør

  • 1½ kg kogte kartofler

Fremgangsmåde:

Saltbagt lammekølle

Smør lammekøllen indvendigt med det bløde smør. Drys med peber og fordel rosmarin og citronmelisse i lammekøllen. Luk køllen med kødnåle. Bland salt og vand og læg lammekøllen på et lag af det fugtige salt i en bradepande. Pak køllen godt ind i resten af saltet. Steg lammekøllen midt i ovnen. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. den skal være ca. 70°. Tag fadet ud af ovnen og lad lammekøllen hvile tildækket i ca. ½ time.

Mælkegrøntsager

Bring 9 dl af mælken i kog i en tykbundet gryde - under omrøring. Tilsæt bønner og gulerødder og kog grøntsagerne ved svag varme og under omrøring i ca. 1½ min. Kom resten af mælken og hvedemelet i en melryster og ryst det godt sammen. Hæld meljævningen i grøntsagerne under forsigtig omrøring og kog stuvningen ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 5 min. Vend ærterne i stuvningen og bring blandingen i kog. Tilsæt salt og peber og smag til.

Tip

Om sommeren kan man bruge bælgede friske ærter, nye gulerødder og skrabede nye kartofler.

Stegetid

Ca. 2 timer ved 125° - traditionel ovn.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 17970 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 49,8 g
  • Protein: 35 %
  • Kulhydrat: 37 %
  • Fedt: 28 %
Print

Vin match

Garnacha Campo de Borja, Spanien

Til denne milde, delikate ret vil rødvin baseret på druen grenache (Frankrig)/garnacha(Spanien) fungere bedst. Hvis du ikke kan finde en vin på ren grenache, så find en côtes-du-rhône Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til lam