Luciadag

D. 13 december bæres lyset frem, stolt på sin krone. På Luciadag hører sig luciamad, såsom de traditionelle luciabrød eller andre søde sager med især safran.

Ifølge en katolsk legende levede Lucia på Sicilien. Efter hun var blevet omvendt til kristendommen, bragte hun mad ud til sine trosfæller. De måtte skjule sig for de hedenske myndigheder i underjordiske gravkamre. Lucia placerede lys i en krans om hovedet, så hun kunne bære fødevarerne i sine hænder.

Luciadag er den 13. december. Inden man lavede kalenderen om i Danmark i år 1700, fejrede man vintersolhverv natten mellem den 12. og 13. december, og denne nat blev anset som den længste nat i året. Siden slutningen af 1700-tallet har man i Sverige fejret Lucia den 13. december. Men det er først i starten af 1900-tallet, traditionen har slået rødder i Sverige. I Danmark har man haft traditionen siden krigens tid.

I dag fejres Luciadag med Luciaoptog rundt om på skoler og daginstitutioner. Ofte er det en klasse, som går Luciaoptog med en luciabrud i spidsen med 4 lys i en krans på hovedet – optoget synger alt imens der deles luciaboller eller andet mad ud til gæsterne.

På Luciadag spises der mange steder søde luciabrød, der får sin gule farve af den karakteristiske safran. Vil du sætte tænderne i andet luciamad, kan du bage lækre luciaboller med rosiner og kvark, der gør bollerne ekstra saftige. Herunder kan du se alle opskrifterne til Luciadag. Velbekomme!   

Aktuelle opskrifter