Forår hos familien Sønderby

For familien Sønderby er der ingen tvivl; foråret er den bedste tid på året. Alt spirer frem og bliver grønt. Der kommer knopper på buske og træer, dagene bliver lysere og fuglene synger lystigt.

Samtidig er det årstiden, hvor køer og kvier igen skal ud under åben himmel. Op til 180 dage om året bliver det til på gården afhængig af vejret. Sådan skal det nemlig være, når man driver et økologisk landbrug, hvor harmoni mellem naturen og dyrenes naturlige adfærd har høj prioritet.

"Vores køer skal som minimum være ude i lyset seks timer hver dag i sommerhalvåret. Ko og kalv skal gå sammen mindst et døgn efter, at koen har kælvet, og ungdyr skal være ude, fra de er fire måneder gamle", fortæller Torben om nogle af de regler, han skal efterleve som økologisk landmand.

Denne vekslen mellem stald og mark giver lidt ekstra arbejde, men også en stor glæde for familien, der nyder synet af køerne på græs. Som regel lukkes køerne ud midt i april.

En almindelig dag

Om foråret starter dagen hver morgen klokken fire med malkning af køerne. Det tager fodermesteren Bent sig af. Herefter får dyrene sig en morgenlur i deres separate båse i stalden, inden der ved halv sekstiden åbnes ud til græsmarkerne. Først omkring klokken syv er alle dyr ude - for med 125 køer tager det sin tid at komme fra stald til mark. Ved tretiden om eftermiddagen går det den anden vej. Nu skal køerne malkes igen.

Køerne på ’Klink’ leverer 1,2 millioner liter mælk om året. Hver dag bliver mælken afhentet cirka klokken 19.30 af en tankbil, der kører mælken til mejeriet, hvor den forarbejdes og hældes på karton.

Ukrudtsafbrænding i majs

En anden ting, som er kendetegnende for foråret på ’Klink’, er afbrænding af ukrudtet i majsmarkerne. Som mange andre økologiske mælkeproducenter indgår majs i Torben Sønderbys mark- og foderplan. Majs er dog en meget åben afgrøde, der giver ukrudt gode vækstmuligheder. Men som økolog må Torben ikke sprøjte mod ukrudtet, så i stedet bekæmper han det med en gasbrænder kort efter, at majsplanterne har spiret. 

"Det skader ikke majsen, da dens vækstpunkt på denne tid sidder godt beskyttet under jordoverfladen. Tværtimod giver afbrændingen majsen bedre vækstbetingelser nu, hvor ukrudtet er væk", siger han.

Det er tidskrævende at klare afbrændingen og oveni en periode med meget markarbejde, bliver foråret ekstra travlt. På gården arbejdes der ofte 15 timer i døgnet, og familien Sønderby har på denne årstid ikke overskud til at deltage i ret mange sociale arrangementer med familie og venner.