ArlaⓇ Laktosefri

RO I MAVEN MED LOW FODMAP DIET

Cirka hver 10. dansker har perioder med irritabel eller nervøs tarm, en smertefuld og ubehagelig lidelse. I dag ved vi, at en særlig diæt, Low FODMAP diet, kan hjælpe ca. 70% af dem, der lider af irritabel tarm.

Studier fra Australien og England viser, at Low FODMAP diet kan medvirke til at lindre de symptomer, der opstår, når tarmen er irriteret. De fleste oplever mindre oppustethed, færre mavesmerter, mindre maverumlen og luftudvikling i tarmen - symptomer, som for de fleste medfører en række begrænsninger, fx i det sociale liv. For hvem har lyst til at fx at gå i byen, når maven er en spærreballon af luft og man hele tiden er nervøs for at prutte ukontrollabelt eller at skulle akut på toilettet?

Om FODMAP

FODMAP er en forkortelse og dækker over følgende ord:

Fermenterbare  - hvilket betyder at disse kulhydrater nedbrydes af bakterier i tarmen

Oligosakkarider – en gruppe af kulhydrater med mellem to og ti molekyler (enheder)

Disakkarider – undergruppe af oligosakkariderne og består af to molekyler (enheder)

Monosakkarider – et enkelt molekyle (enhed)

And – står for OG

Polyoler – kaldes også sukkeralkoholer og ender ofte på -ol.

En low FODMAP-diæt er dermed en kost, der udelukker en række kulhydrater (laktose, fruktose, fruktaner, polyoler, galactooligosakkarider). Det er den australske diætist Susan Shepherd og læge Peter Gibson, Monash University, der i fællesskab har udviklet og dokumenteret diæten, der til dato har vist fantastiske resultater og givet symptomlindring til ca. 75 pct. af de patienter, der anvender den

Diætisternes bedste råd til laktoseintolerante