Cæcilie Gamsgaard Seidel

Mange spørgsmål presser sig på for de af mine patienter, der skal til at vænne sig til et liv som laktoseintolerent. For pludselig bliver noget så ubetydeligt som en slat mælk i kaffen en ting, der skal overvejes.

Jeg har mange patienter, der kommer til mig og er kede af, de ikke længere tåler mælk, og de er frustrerede over at skulle omlægge deres kost.

Kan jeg genvinde evnen til at tåle laktose igen? Fx ved at drikke mælk hver dag?

Svaret er ”nej!”, for normalt genvinder man ikke evnen til at tåle mælk med mindre årsagen fx er cøliaki, hvor tarmen med tiden bliver normal.

Skader jeg min tarm ved at drikke lidt mælk fx i kaffen?

Også her er svaret nej, idet de små mængder normalt ikke giver nogle gener, men jeg plejer at anbefale, at man holder diæten 100% i starten, da man ikke kender den enkeltes tolerance. Med tiden kan du bedre eksperimentere med din egen grænse, når du har lært din krops signaler bedre at kende.

Er indholdet af vitaminer og mineraler i laktosereducerede produkter som i almindelig mælk, eller bør jeg supplere med et tilskud?

Svaret er, at laktosefri produkter, fx den laktosefri mælk, indeholder den samme mængde vitaminer og mineraler, fx kalk, som i den almindelige udgave. Man bør kun supplere med et tilskud af fx kalk, hvis man helt ophører med at drikke mælk.

Cæcilie Gamsgaard SeidelCæcilie Gamsgaard Seidel er født i 1984 og er uddannet klinisk diætist i 2010. Hun er derefter påbegyndt en kandidatuddannelse på Københavns Universitet i klinisk ernæring som afsluttes i 2013 og har gennem uddannelse en god teoretisk viden om tarmsygdomme. Hun har primært beskæftiget sig med overvægtige ved ansættelse på Aleris-Hamlet siden 2011 og i eget firma Diætist-enheden.