Marianna Lundsteen

Synes du, det er bøvlet at lave mad uden laktose? Brug de laktosefri mælkeprodukter i madlavningen, så behøver du ikke at droppe dine gamle favoritter!

Til forskel fra for fx 10 år siden er det nu muligt at købe laktosefri mælkeprodukter, der kan anvendes i den daglige madlavning. På den måde kan du følge helt ”almindelige” opskrifter og blot erstatte alle mælkeprodukter med de laktosefri.

Hvis man bager brød eller kage kan man erstatte mælk eller fløde med Arla® laktosefri minimælk eller Arla® laktosefri piskefløde, og på den måde kan du bruge den opskrift, du altid har brugt, eller frit gå på opdagelse i opskriftsjunglen (fx i de mange opskrifter fra Karolines Køkken). Tilsvarende er det med farsprodukter af kød eller fisk, kartoffelmos, flødegratinerede kartofler, sovse, desserter, is og flødeskum.

Husk at alle faste ost har et meget lavt indhold af laktose og derfor fint kan anvendes.

Laktaseenzym i en snæver vending

På en varm sommerdag, hvor man får lyst til en flødeis, kan man supplere med laktaseenzym. Det fåes som kapsler og kan købes i håndkøb på apoteket. Laktaseenzymet opløser laktosen i flødeisen og indholdet i kapslerne påvirker ikke smagen.

Du kan også kaste dig ud i at lave en lækker, hjemmelavet is med den med laktosefri piskefløde.

Marianna LundsteenMarianna Lundsteen er født i 1963 og uddannet klinisk diætist i 1989. Har i 17 år arbejdet med diætbehandling i almen lægepraksis i Sønderjylland. Brænder for den medicinske gastroenterologi og diætbehandlingen. Skrevet bogen ” Boghvede 2” i 2012 sammen med læge Gert Jakobsen. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London.