Mette Borre

Skal man stoppe med at drikke mælk og spise yoghurt, når man har laktoseintolerance? Er det i stedet en god ide at drikke soja- og risdrik? Sådan spørger mange af mine patienter mig, når de kommer til samtale vedr. laktosereduceret diæt.

Svaret er nej! Som laktoseintolerant behøver du ikke at undgå mælk og mælkeprodukter. Brug i stedet de laktosefri produkter, der har samme smag og samtidig indeholder de samme næringsstoffer som almindelige mælkeprodukter.

På grund af symptomerne i form af mavesmerter, oppustethed og luftdannelse holder mange helt op med at drikke mælk eller drikker i stedet soja-, havre- eller risdrik. Mælk og ost indeholder vigtige næringsstoffer som fx protein og kalk, og derfor er der en risiko for ikke at få dækket det daglige kalkbehov, hvis indtagelsen af mælk og ost ophører.

Soja-, havre-, og risdrik

Soja-, havre-, og risdrik kan bruges som erstatning for almindelig mælk fx i varme retter, men smagen er anderledes end almindelig mælk. Mængden og kvaliteten af næringsstoffer, fx kalk, er mindre end i almindelig mælk. Dertil kommer at ris og havredrik har et højt sukkerindhold og langt lavere og ringere indhold af protein end mælk.

I forhold til LowFODMAPdiet er soja- og havredrikken ikke undersøgt. Hvis sojadrikken er lavet på sojabønnen kan det anledning til øget luftdannelse. Det bedste valg – efter min professionelle vurdering – er derfor anvendelse af laktosefri mælk eller laktosefri fløde.

Mette BorreMette Borre er født i 1959 og uddannet klinisk diætist i 1992. Er ansat på Aarhus Universitetshospital  med speciale i mavetarmkanalens og leverens sygdomme. Er underviser på uddannelsen af kliniske diætister i Aarhus og på cand scient uddannelsen i klinisk ernæring i Kbh. Er bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Klinisk Ernæring og medlem af Sundhedsstyrelsens Godkendelsespanel for ernæringspræparater. Er medforfatter til lærebogen ”Klinisk Ernæring” og forfatter på en række emner på Promedicin.dk og Min.medicin.dk. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London. Har eget firma, diaetist-metteborre.dk