Sådan laves laktosefri mælk

Vores laktosefri mælk er lavet på vores mejeri i Esbjerg. Processen til at gøre mælken laktosefri er skånsom og bevarer mælkens gode næringsstoffer på bedst mulige måde.

Er du mere til billeder end tekst, så fortæller denne video også, hvordan vi laver vores laktosefri mælk i Esbjerg. 

Mælken passerer gennem filtre, der fjerner 40 % af laktosen, mens calcium og andre næringsstof-fer forbliver i produktet. Det tilbageværende laktose forsvinder først i det næste trin. Her tilsættes laktase, der nedbryder laktosen i mælk. Det er det samme stof, som kroppen bruger til at fordøje laktose i maven.


Færre kulhydrater
Den skånsomme fremstillingsmetode betyder, at calciumindholdet i mælken bevares under hele processen. Der skal således ikke tilføjes ekstra calcium efterfølgende. Den laktosefri mælkedrik anvendes også til at fremstille andre af vores laktosefri mejeriprodukter, bl.a. vores laktosefri yo-ghurt og vores laktosefri fløde.

Da en del af laktosen filtreres ud i processen, er der færre kulhydrater i den laktosefri mælk, og det gør kalorieindholdet en smule lavere set i forhold til almindelig mælk.

Laktosefri eller lavt indhold af laktose?
En laktosefri mælkedrik er helt laktosefri, men der findes også mælk med et lavt laktoseindhold. Sidstnævnte indeholder mindre end 1 g laktose per 100g. 
Laktosefri mælk smager stort set som almindelig mælk og er dermed ikke så sød som mælk med et lavt indhold af laktose. Lavt laktose mælk er udelukkende produceret ved hjælp af laktase, der som beskrevet tidligere, er det stof, der nedbryder laktose. Arlas laktosefri mælk er jo derimod igennem en filtrering, således at der skal tilsættes mindre lactase, som netop søder produktet.

Når laktosen nedbrydes, giver det mælkesukkeret en sødere smag.Mange laktoseintolerante kan tåle en lille mængde laktose og kan drikke mælk med et lavt indhold af laktose uden problemer.

Den laktosefri mælkedrik er v elegnet til alle dem, der er følsomme over for laktose, eller dem, der af andre årsager fravælger den almindelige mælk. Produktet er anvendelig til madlavning heriblandt risengrød, og naturligvis til at drikke, som almindelig mælk.

På grund af den mere avancerede produktionsproces, er laktosefri mælk som regel lidt dyrere end almindelig mælk.