Fakta om mælk

FAQ

Vi får ofte henvendelser fra forbrugere, som er i tvivl om mælkens rolle i kosten. I Arla mener vi, at mælken er en kilde til næring. Derfor har vi samlet de oftest stillede spørgsmål om mælk og sundhed lige her.

Spørgsmål og svar om mælk

Er mælk sundt?

Mælk hører til i en sund og varieret kost. Ved at drikke blot to glas mælk om dagen får du eksempelvis dækket halvdelen af dit daglige calciumbehov.

Hvad indeholder mælk?

Mælk har en helt unik næringssammensætning af mineraler, vitaminer og proteiner. Mælk er f.eks. rig på calcium, protein og vitamin B12.

Er der forskel i næringsindholdet på skummetmælk og sødmælk?

Du får de samme næringsstoffer fra mælken, hvad enten du vælger skummet-, mini-, let-, kærne- eller sødmælk. Dog skal du være opmærksom på, at fedtindholdet varierer, og det kan have betydning for, hvilken mælk du bør vælge ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. For de fleste er det fornuftigt at gå efter de magre mejeriprodukter til hverdag, men der kan være tilfælde, hvor mælkeprodukter med et højere fedtindhold bør vælges, for eksempel til småtspisende.

Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd, at du så vidt muligt vælger de magre mejeriprodukter. Og de anbefaler, at børn fra et- til toårsalderen skal have letmælk, mens børn fra toårsalderen får magre mælkeprodukter som minimælk og skummetmælk.

Hvor meget mælk må jeg drikke om dagen?

Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd, et dagligt indtag på op til en halv liter af primært magre mælkeprodukter er passende for at få dækket det daglige calciumbehov.

Hvad er forskellen på ikke-økologisk mælk og økologisk mælk?

Du får det samme næringsindhold, uanset om du drikker konventionel mælk eller økologisk mælk. 

Er laktosefri mælk sundere end almindelig mælk?

Laktosefri mælk fra Arla indeholder de samme næringsstoffer som almindelig mælk og er derfor et alternativt til, laktoseintolerante.

Du kan læse mere om laktose her

Kan jeg ikke bare spise yoghurt og ost i stedet for at drikke mælk?

Mælkeprodukter som yoghurt og oste indeholder også mælkens gode egenskaber i form af proteiner, vitaminer og mineraler og er derfor gode alternativer for dig, der ikke kan lide mælk eller som ikke kan tåle mælk. Fødevarestyrelsen anbefaler også her, at man vælger de magre varianter. I forarbejdningen af mælkeprodukter går vi nemlig altid efter at bevare mælkens gode egenskaber og næringsindhold.

Kan jeg få mit behov for kalk dækket ved at spise andre fødevarer?

Mælk har et højt indhold af calcium.. For mælk indeholder nemlig så meget calcium, at blot to glas mælk om dagen dækker halvdelen af dit daglige behov. Der findes også andre måder at få calcium på som fx at spise spinat, grønkål eller mandler.

Kan jeg ikke få mit behov for protein dækket fra andre fødevarer?

Der er faktisk proteiner i de fleste fødevarer. Så du kan godt få dækket dit proteinbehov andre steder fra end lige fra mælken. Læs mere her

Hvor meget protein skal jeg have om dagen?

En normalvægtig kvinde skal i gennemsnit indtage 50 til 100 gram protein per dag, mens en normalvægtig mand skal indtage 63 til 125 gram. Det er bedst at fordele sine proteiner hen over dagen, da der er en øvre grænse for, hvor meget protein man kan optage per måltid på mellem 20 og 30 gram. Et glas mælk på 200 ml indeholder omkring 7 gram protein.

Feder mælk?

Mælk produceres i dag med en fedtprocent på helt ned til 0,1 gram fedt pr. 100 gram. Der eksisterer et stort udvalg af magre produkter på tværs af både mælk, yoghurt, oste og andre mejeriprodukter. Mejeriprodukter indgår også i de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, der dog anbefaler, at du så vidt muligt vælger de magre af slagsen som eksempelvis skummetmælk eller minimælk.

Giver mælk uren hud?

Der er ikke gennemført kliniske studier med det formål at undersøge, hvorvidt mælk giver uren hud, så derfor kan vi hverken afkræfte eller bekræfte hypotesen.

Er mælk ikke mest til børn?

Alle har brug for calcium. For børn og unge er calcium nødvendigt for at sikre normal vækst og udvikling af knogler. Og for voksne bidrager calcium til vedligeholdelsen af knogler. Ved at drikke blot to glas mælk om dagen får du eksempelvis dækket halvdelen af dit daglige calciumbehov. Og så har mælk og mejeriprodukter et hav af anvendelsesmuligheder på alle tider af dagen.

Hvorfor har i lov til at sige, at calcium og protein i mælk hjælper med at vedligeholde knogler?

Vi baserer en stor del af vores viden om næringsstoffer og deres egenskaber på Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som giver uafhængig videnskabelig rådgivning om fødevarerelaterede risici og lovgiver på området. De hjælper blandt andet med at udforme europæiske love, regler og politikker for at beskyttede forbrugerne. Det er blandt andet i forhold til fødevaresikkerhed og fødevareoplysninger. De baserer alt deres rådgivning på videnskabelig dokumentation.