Meloner

Meloner
Meloner er sommermad. Nyd dem som frisk frugt. Det friske læskende, frugtkød er alletiders tørstslukker på en varm sommerdag. Men melon er også god i salater, kolde supper og som tilbehør til kager, desserter og is.

Er melon en frugt?

Meloner tilhører græskarfamilien og er beslægtet med græskar, agurker og squash. Men da meloner har et højt sukkerindhold, kategoriseres de som frugter. Meloner stammer sandsynligvis fra Indien, men har også været dyrket i Afrika og Mellemøsten i flere årtusinder. Melonplanten er en etårig klatreplante, der kræver masser af plads, varme, gødning og høj luftfugtighed. Du kan dyrke meloner i et drivhus herhjemme, men forvent ikke en stor høst. Hver plante giver to til tre frugter. Vandmelon er en anden sort end de øvrige meloner - cantaloupe, honningmelon galiamelon og frøskindsmelon - som alle er af typen sukkermeloner. Vandmelon har sine kerner fordelt i hele frugtkødet, mens sukkermelonerne har kernerne samlet i et hulrum i midten af frugtkødet.

Store, søde og saftige

Meloner er enormt store frugter. Vi kender vandmelonen som nemt kan veje to til tre kilo eller meget mere. Sukkermelonerne er mindre, men stadig store frugter, der normalt vejer ½-1 kilo. Det er ikke uden grund, at meloner også kaldes sukkermeloner, for de indeholder omkring 7 til 8 procent sukker. Mest søde er de, når de er modne. Server altid melon ved stuetemperatur, så er smagen mere intens, end hvis den er køleskabskold. Meloner består af 90-95 procent vand, camoufleret som frugtsaft, der sprøjter ud af frugtkødet, når du skærer i melonen eller spiser den. På grund af det høje vandindhold, er meloner ikke egnede til varmebehandling, som kogning, stegning og bagning.

Husk at skylle, inden du skærer

Fødevarestyrelsen anbefaler, at melonen kommer en tur under vandhanen, hvor du skyller den grundigt, inden du skærer den ud. Derved kan du fjerne de fleste bakterier og virusser, som sidder på ydersiden af frugten. Selvom skrællen normalt ikke spises, kan du risikere at overføre bakterier og virus fra skrællen til frugtkødet eller andre madvarer, som den blandes med, hvis ikke du har rengjort den først. Læs mere her. https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/god-koekkenhygiejne/saadan-goer-du/melon{target="blank"

Vidste du, at skræl og kerner kan spises?

På en vandmelon er der et tykt hvidt lag mellem det røde frugtkød og den yderste grønne skræl. Det frugtkød kan sagtens spises, skær det i strimler eller tern og kom det i en wokret eller anden sammenkogt ret. Du kan også kandisere eller sylte den hvide inderskræl. De sorte kerner i vandmeloner kan sagtens spises, men de fleste foretrækker nok at spytte dem ud. Man laver du en smoothie med vandmelon, behøver du ikke at fjerne kernerne først. Kernerne fra sukkermeloner, ligner græskarkerner, og de kan anvendes på samme måde som snacks eller drys på salater. Følg fx vores opskrift på ristede græskarkerner

Gå i dybden...