Kløver

Kløver
Kløver er en slægt med over 300 arter, der tilhører ærteblomstfamilien. De mest almindelige kløverarter er rødkløver og hvidkløver, som indgår i græsblandinger, der dyrkes på græsmarker til husdyrfoder.

Udseende

Planterne breder sig med krybende stængler, der slår rod. Bladene er sammensat af tre grønne blade, i sjældne tilfælde fire blade, og ifølge gammel overtro betyder det lykke for den, der finder et firekløverblad. De grønne blade har ofte et lyst V-mønster på oversiden. Kortspillets klør er et stiliseret trekløverblad.

Blomsterne sidder samlet i hoveder, farven afhænger af kløverarten. Udover rød- og hvidkløver findes der også gul kløver. Kløver blomstrer fra maj til september.

Anvendelse

Både blade og blomster kan spises. Kløver indeholder blåsyre, som er giftig i større mængder, men det er ikke et problem, hvis man kun spiser det i moderate mængder.

Kløverblade kan hakkes og kommes i salater, stuvninger og gryderetter. Bladene kan også kommes i brøddej eller pandekagedej.

Blomsterne kan bruges som pynt på salater, supper, koldskål, kager og desserter.

Blomsterne kan desuden tørres og bruges til te. Det siges, at te lavet af kløverblomster virker afslappende og slimløsende.

Der forskes i, om rødkløverekstrakt kan mindske gener hos kvinder i overgangsalderen, og om det har en effekt mod knogleskørhed.

Botanik

Kløver findes vildtvoksende på strandenge, i klitter, i vejkanter og i græsplæner. Kløver tiltrækker i høj grad bier, som suger nektaren ud af blomsterne til deres honningproduktion. Prøv selv at trække en enkelt blomst ud af blomsterhovedet og sug den søde, klæbrige nektar ud af snablen.

Kilder

  • Vild mad" af Anemette Olesen, Aschehoug
  • "Danmarks flora" af Kirsten Tind, Gyldendal