Kornblomst

Kornblomst

Udseende

Planten har en slank, opret vækst og bliver 60-80 cm høj. Blade og stængler er filtagtigt behåret. Arten kendes især på de store, smukke, dybblå blomsterkurve.

Smag

Den smukke blå blomst har en fin, krydret smag, som kan sammenlignes lidt med kryddernellike.

Oprindelse

Kornblomst er sydøsteuropæisk. Voksested og udbredelse var i Danmark oprindeligt på dyrkede marker, primært med vintersæd, og i vejkanten. Den smukke kornblomst var tidligere almindelig, men er i dag i stærk tilbagegang grundet kemiske ukrudtsbekæmpelsesmidler.

Anvendelse

Der er noget specielt og dekadent over at tilberede mad med blå råvarer. Blomsterne kan bruges i salater, kryddersmør, smoothies eller som pynt på kager, koldskål, müsli og lignende. Kun fantasien sætter grænser. Friske kornblomster er absolut at foretrække, men tørrede blomster kan også bringe et smagfuldt udtryk frem i alverdens retter.

Botanik

Kornblomsten er indbegrebet af dansk sommer – i samspil med lærkens sang, solskin og blå himmel. Kornblomst er en etårig kurvblomst i slægten knopurt.

Sæson

Kornblomst blomstrer i juli til oktober måned, er let at spire fra frø og pynter i enhver køkkenhave. Afhængig af varianten sås frøene i marts til juni måned. En solrig placering er at foretrække. Planten findes, udover den oprindelige blå farve, også i rød, pink, hvid og sort. Det er en god ide at være selvforsynende med kornblomst, da den sjældent kan købes i detailhandlen.

Kilder

  • albinusfro.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Karolines Køkken