Pigeon

Pigeon
Pigeon æblet er et dejligt spiseæble med en lidt bitter og mandelagtig smag. De små pigeoner er også velegnede til forskellige madretter, fx en salat, hvor æblebåde blandes med bitre salattyper som julesalat eller friséesalat. Læs med og bliv klogere på pigeon æblet, og få inspiration til hvordan det kan anvendes i opskrifter.

Hvordan ser pigeonæbler ud?

Pigeon æblet er et lille rødt æble. Den røde farve kan variere fra ildrød til rosa, afhængig af hvilken sortsvariant, der er tale om. Skrællen er glat og kan være lidt fedtet. Frugtkødet er hvidt, sprødt og saftigt.

Hvordan smager pigeonæbler?

Smagen er både syrlig og sød med en forfriskende bitter snert af tannin, der ofte kaldes for pigeonsmag. Smagen kan også beskrives som mandelagtig og krydret.

Hvor stammer Pigeon æbler fra?

Pigeon æblet er en af de ældste æblesorter i Danmark, selvom det oprindeligt stammer fra Normandiet i Frankrig, hvor det kendes fra slutningen af 1700-tallet..

Pigeoner ses første gang på en sortsliste i 1795 fra Den kongelige Frugttræ Planteskole i Odense.

Der findes forskellige sortsvarianter af Pigeon, bl.a. Rød Pigeon, Ildrød Pigeon og Pigeon Maribo. I dag er det Ildrød Pigeon, der er den mest udbredte sort.

Hvordan anvendes æblet i madlavningen?

Pigeon æblet er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken. Prøv fx disse:

Æblekompotten kan bruges som tibehør til både ostebord og middagsretter. Du kan også stege halve pigeoner og servere dem som tilbehør til andesteg eller vildtretter.

Til bagværk og desserter med æbler kan du hente inspiration i vores tema om æblekager.

Holdbarhed

Pigeoner plukkes i oktober måned. De bliver røde på solsiden, så pluk dem gerne ad flere omgange, så de bliver så røde som muligt.

De kan eftermodnes, ved at de lægges udbredt på tørt græs eller net i nogle dage, hvor de forsigtigt vendes, så de bliver røde på alle sider. Skal opbevares køligt og fugtigt.

Sæson

Oktober - december.

Vidste du?

Pigeoner kaldes ofte for juleæbler, da de tidligere blev brugt som pynt på juletræet og i juledekorationer.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i æbler hos Fødevareinstituttet.

Kilder