Bagekartoffel

Bagekartoffel

En bagekartoffel er en stor kartoffel, der bages med skræl i ovnen og serveres med forskelligt fyld. Det er ikke en bestemt kartoffelsort, som bruges til bagekartofler, men sorterne Jutlandia, Folva, Melody, Royal og Estima er velegnede til bagekartofler.

Udseende

Bagekartofler er store, aflange kartofler. En mellemstor bagekartoffel vejer 250 gram. Skrællen er lysebrun, og indeni er kartoflen hvidgullig - afhængig af sort. Når kartoflen er bagt, skal den helst være blød i kødet uden at være melet.

Smag

En bagt kartoffel har en neutral kartoffelsmag. Det er som regel fyldet eller fx hvidløgssmørret, der dominerer smagen.

Oprindelse

Kartofler stammer fra Sydamerika, hvor de har været dyrket i mere end 3000 år. De dukkede først op i Europa i 1500-tallet. Kartofler kom til Danmark i 1720, men der gik yderligere 100 år, før de blev populære her i landet. I første omgang var det den fattige del af befolkningen, som begyndte at spise mange kartofler.

Anvendelse

Vask bagekartofler og skær et lille kryds i kartoflen på oversiden, hvor der drysses lidt salt på. Kartoflerne sættes på bagepapir og bages til de er møre, ca. 1½ time. Eventuelt kan man give kartoflerne et kort opkog, før de bages i ovnen. Det reducerer bagetiden. Den klassiske servering af bagekartofler er som tilbehør til en kødret, hvor der serveres kryddersmør eller cremefraichedressing til. Bagte kartofler med fyld er også en lækker hovedret fx bagte kartofler og løg med purløgsdressing. En variation af bagte kartofler er at halvere dem på langs, og herefter bage de halve kartofler med skæresiden opad, så man får en gylden, sprød skorpe på kartoflen fx halve bagte kartofler med avocado, oksekød og koriander. Bagekartofler er også gode til kartoffelmos og kartoffelsuppe. Bagekartofler kan anvendes til pommes frites, bagte kartoffelbåde, pommes anna og røsti, hvor de skal skæres ud eller rives. De kan også skæres i passende stykker og bages sammen med andre rodfrugter eller stables til små kartoffelmedaljer med rodfrugter.

Opbevaring

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt. Hvis de bliver udsat for sollys, bliver de grønne og kan have et højt indhold af solanin og chaconin, som er giftstoffer. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Sæson

September - februar.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for bagekartoffel, har vi valgt rå kartoffel, uspecificeret.

Kilder

Havenyt