Pigeon æbler

Pigeon æbler

Pigeon æble kaldes også juleæble, fordi det tidligere var almindeligt at bruge de røde pigeoner som pynt på juletræet og i juledekorationer.

Udseende

Pigeon er et lille, rødt æble. Faconen er oval og lidt asymmetrisk. Udenpå er æblet rødt, når det er modent, og frugtkødet er hvidt.

Smag

Pigeon smager syrlig/sød med en snert af bitterstoffer (tannin). Men smagen kan også beskrives som krydret og nøddeagtig. Frugtkødet er fast, sprødt og saftigt.

Oprindelse

Pigeon stammer fra Frankrig, hvor der findes omtale af æblet helt tilbage til 1600-tallet. I Danmark begyndte man at dyrke dem i slutningen af 1700-tallet, og der blev lavet forskellige kloner, blandt andet Ildrød Pigeon, Alm. Pigeon og Hvid Vinter Pigeon. I begyndelsen af 1900-tallet blev pigeoner plantet i mange mindre haver. I dag er det sorten, Ildrød Pigeon, der er mest udbredt.

Anvendelse

Pigeoner er et fint spiseæble, men også god som madæble. Pigeoner kan anvendes i salater, fx sammen med kål eller jordskokker. Halve pigeoner kan steges og serveres til andesteg. Også i kager og desserter kan man bruge pigeoner.

Opbevaring

Pigeoner plukkes i oktober måned, og gerne ad flere gange. De bliver røde på solsiden, men kan så eftermodne ved at ligge udbredt på tørt græs eller net, hvor man vender dem forsigtigt, så de bliver røde på alle sider. Opbevares de køligt, kan de holde sig til jul - og oftest også længere hen på vinteren.

Sæson

Oktober - december.

Næringsindhold

Food.dtu.dk

Kilder

Aarstiderne Frilandsmuseet