• Artikler
  • Sådan laver du flotte græskar til halloween
How to guide

Sådan laver du flotte græskar til halloween

Sådan laver du flotte græskar til halloween

Står den også på græskar og udskæring hjemme hos jer? Halloween græskar er en alletiders familieaktivitet - og så pynter det på verandaen eller uden for døren. Her er de bedste tips og tricks, som hjælper dig til det bedste resultat.

Græskarudskæring er en sjov og hyggelig aktivitet for hele familien, hvor børnene kan få lov til at udfolde sig og være kreative. Og så er græskar jo også mad, så brug lejligheden til at dufte, røre og smage, både kød og kerner kan spises. Især smager kernerne lækkert ristet på en pande med krydderier.

Skabelon

Det kan være en god idé at lave et motiv, inden man begynder at skære. Brug en tusch til at tegne det ansigt på græskarret, som du vil skære efter - det gør det nemmere og mere overskueligt for børnene, og tuschstregerne kan fjernes med håndsprit efterfølgende. Jo flere lige streger der er, jo nemmere er det at skære efter.

Print flotte græskarskabeloner her

Gode redskaber til gærskarudskæring

Græskar er hårde og det er absolut et NOGO at bruge knive til at skære græskar ansigtet ud. Hverken en urtekniv eller andre køkkenknive egner sig til formålet. Det er simpelthen alt for farligt, hvis kniven smutter. Men mange steder kan du købe en lille græskarsav, den er helt genial til formålet og meget uforlig. Alternativ en ganske almindelig spisekniv med små takker.

Har du helt små børn, kan de eventuelt tegne på græskarret med en tusch, og så kan du save for dem. Alle børn kan til gengæld tage fyldet ud med en ske og sortere græskarkernerne fra kødet.

Hvis du vil være mere kreativ og lave mere avancerede hoveder, kan du med fordel bruge:

  • Kødnål
  • Kannelerjern
  • Parisiennejern
  • Urtekniv
  • Tyndskræller
  • Strikkepinde i forskellige tykkelser
  • Tykke søm
  • Boremaskine
  • Fladjern

Udskæring med borremaskine

Har du lidt større børn, så kan det være sjovt at lave græskarlygter med en boremaskine. Græskar er bløde at bore i og du kan lave alverdens flotte mønstre. Skær evt. hul i bunden af græskarret og tag indmaden ud den vej, så undgår du kanten i toppen. Du kan lave hullerne med bor i forskellige størrelser, et kopbor, et persiennejern eller en kernehusudstikker. OBS: En borremaskine er et værktøj, og bør derfor altid bruges i samarbejde med en voksen.

Lys op

Når græskarhovedet er helt tomt, kan man sætte et eller flere fyrfadslys inde i det. Det lyser flot op i mørke og giver en god stemning. Man kan også sætte en lyskæde i – det giver et lidt andet look, og de kan også fås i forskellige farver, hvilket giver en mere festlig stemning.

Hvilken type græskar skal du bruge?

Det er et no-go at bruge pyntegræskar, hokkaido, og butternut til lygter – de er alt for hårde. Pyntegræskar er flotte til pynt og hokkaido og butternut er rigtig gode spisegræskar, men de egner sig ikke til lygter – det vil næsten også være en skam. Brug de store runde og typisk orange græskar. Fordelene med de græskar, der bruges til udhulning er, at hullet i midten faktisk er meget stort i modsætning til fx butternut. Kødet er også mere ”løst” og knap så hårdt. Græskar til at lave lygter af fås ofte i klassisk orange, men både hvide og grønne græskar findes faktisk også. Pyntegræskar kan du save et lille hul i og vupti så har du en flot lille lyssestage, som vil pynte på et hvert halloweenbord .

Sådan bruger du græskarkernerne

Udhul græskarret og sorter kernerne fra trådene og indmaden. Det kan godt fedte lidt. Tør græskarkernerne af i lidt køkkenrulle. Du kan evt. skylle dem, hvis de er meget snaskede. Rist kernerne 3-5 min. i en blanding af olie og smør på en pande. De skal gerne være gylden og sprøde. Drys med salt og dit yndlingskrydderi, eller lad børnene eksperimenterer. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Voila! Så har du en lækker snack. Græskarkernerne smager klart bedst ny stegte.

Forlæng holdbarheden med atamon

Et godt trick til at få græskarhovedet til at holde lidt længere er at pensle det med atamon - både indeni og udenpå. Atamon forlænger holdbarheden, og holder græskarret friskt i længere tid. Atamon bruges normalt til at sterilisere syltetøjsglas eller saftevandsflasker, og kan fås i dit lokale supermarked. Andre gode råd er at placere det udenfor fx under et udhæng. Levetiden forkortes også, hvis de får frost eller regn.

Rigtig god fornøjelse med det og rigtig god halloween!