Kefir

Kefir er et fermenteret mælkeprodukt, oprindeligt stammer fra Kaukasus-bjergene og menes at være konsumeret der i årtusinder.

 Ved at anvende kefirkulturer udvikles en kompleks, syrlig smag, der giver mælkens naturlige høje fedtindhold et smagsmæssigt modspil til kefirens fyldige konsistens. Under fermenteringen får kefir en perlende fornemmelse, der har givet den tilnavnet Mælkens Champagne. 

Hvordan laves kefir?

Traditionelt laves kefir ved at pode pasteuriseret mælk med kefirkorn. Disse korn indeholder en blanding af mælkesyrebakterier, laktose-fermenterende gær, eddikesyrebakterier mm.. Kefir kan også produceres ved at pode pasteuriseret mælk med kommercielle syrningskulturer. Fermenteringen får mælken til at tykne, hvilket giver kefir den tykke og elastiske struktur. Den kan derefter drænes, så der opstår en flydende drik, og de tilbageværende korn kan genbruges. Farven er gul-hvid, det har en tyk og elastisk tekstur, en perlende frist og let syrlig smag. 

Hvordan bruges kefir

Arla's kefir varianter kan drikkes som de er eller nydes med havregryn, mysli og friske bær. Kefiren kan også bruges til en lækker smoothie, i koldskål og hjemmelavet is. Det kan også bruges til madlavning og er blandt andet godt til varm mad, grillet kød, dressinger, bagning og kager.