Tips til aftensmad med omtanke

Råvarer i sæson

  • Vælg altid lokaltproducerede grøntsager i sæson, og undgå grøntsager dyrket i drivhus.
  • Vælg tilbehør efter årstiden: Fx æbler og nødder om efteråret, tern af rodfrugter om vinteren, rabarberkompot om foråret og agurk og rød peber om sommeren.
  • Sommerens danske tomater, broccoli og rødløg kan om vinteren og efteråret erstattes med fx rodfrugter, kål og æbler.
  • Kartofler er en af de dansk producerede fødevarer, der har den laveste klimapåvirkning.

 

Gode alternativer

  • I stedet for at servere ris som tilbehør, kan i spise blomkålsris.
  • Et alternativ til kartofler og ris er perlespelt, som er knap så klimatungt.
  • Hakket oksekød i en sauce kan skiftes ud med sojagranulat.
  • Skift den hvide spaghetti ud med fuldkornsspaghetti – fuldkorn mætter mere, og bruger færre ressourcer.
  • Hvis du erstatter kødfars med plantefars til frikadeller, er det en god idé at lave frikadeller små, da farsen er mere porøs og dermed ikke er så nem at håndtere.

 

Få den rette smag

  • Når kød bliver skiftet ud med grøntsager er det vigtigt at tænke på umami (som man bl.a. får fra kød) Løg, koncentreret tomatpuré og sojasauce er gode eksempler på erstatninger med umami.