Tykmælk

Forbrugere har kunne købe færdiglavet tykmælk i over 120 år. Industrialiseringen af surmælk begyndte omkring 1880. I mange år herefter var tykmælk blot et handelsnavn for al slags syrnet mælk. En større, organiseret produktion begyndte først i 1960, og i 1967 blev navnet tykmælk officielt hæftet på netop det, vi i dag kender som tykmælk. Tykmælken kendes også hos vores nordiske naboer, hvor det i Norge hedder Kjeller-melk, Filbunke i Sverige, mens det går under navnet Filen i Finland.

 

Hvordan laves tykmælk?

Tykmælk laves i dag på sødmælk, der er homogeniseret og højpasteuriseret ved omkring 90 grader, og herefter syrnet med mælkesyrebakterier. Efter omkring et døgns syrning omrøres, nedkøles og emballeres det. Tykmælk er syrnet med en såkaldt DL-kultur, der er en blandingskultur af mælkesyrebakterier samt Acidophilus-kultur, der giver en blød, frisk, syrlig og aromatisk smag.

 

Kan man lave tykmælk selv?

Tykmælk har eksisteret i Danmark i hundreder af år på trods af, at den færdiglavede produktion af produktet først begyndte i 1880’erne. Man kan nemlig godt selv lave tykmælk. Med tålmodighed, nænsom opvarmning, tilsætning af fløde og lidt kærnemælk kan det lade sig gøre at forvandle sødmælk til tykmælk. Find en opskrift på hjemmelavet tykmælk her