Varme hveder - en St. Bededagstradition

Traditionen
Traditionen tro spiser mange mennesker varme hveder st. bededag, men hvorfor egentlig?
I gamle dage helt tilbage til omkring midten af 1800 tallet, måske endda ældre spiste man hveder på storebede dag. Hvedebrød var en meget fin spise og blev kun spist ved særlige lejligheder og festdage. Dengang var der ikke ovne i alle hjem, faktisk havde mange byer kun ovnen hos bageren. Storbede dag er hellig og her måtte man derfor ikke arbejde før efter gudstjenesten, men det fine brød ville man stadig gerne have. Derfor bagte bageren hveder dagen før. De hed egentlig hvede-knopper, hvilket betyder dobbeltbagte. Folk kunne derfor købe hvederne om aftenen dagen før storbede dag og så riste dem sprøde næste morgen – derfra ordet dobbeltbagte.

Ofte var de nybagte hver så skønne at de blev spist samme aften, hvilket måske også føre traditi-onen hen til den vi i dk har i dag, hvor varme hveder spises aftenen før store bededag. Resterne kan med stor fornøjelse ristes og serveres til morgenmad næste morgen.

Kardemomme

Varme hveder indeholder traditionel vis Kardemomme. Kardemommen giver disse luftige og søde boller en helt special duft af kardemomme i huset når de bages. Kardemomme er et meget aro-matisk krydderi, som faktisk er i familie med ingefær.

Kardemomme fås som kardemomme kapsler eller som knust kardemomme. Hvis du køber karde-momme kapsler opnår du den mest automatiske duft og smag. Kapslerne knuses i en morter og skaldele sorteres fra. De sorte små frø kan enten knuses videre i morteren til pulver, det kan være lidt hårdt af få det helt fint. Du kan i stedet bruge en krydderi eller en kaffemølle, hvilket fungere aldeles fremragende.

Den klassiske varme hvede – vores favorit opskrift

Her får du opskriften på en hel klassisk hvede som bageren bager. Her er de bare endnu bedre og bagt med smør. Hævetiden er vigtig og har du mindre tid end opskriften lyder eller er hæve stedet under 20 grader, så kan du øge mængden af gær. Bolledejen skal min. være vokset til dobbeltstørrelse før de bages, hvis du ønske ligeså luftige boller som bageren.

Har du lyst til at lege, så kan du tilsætte alt fra chokolade, tranebær og ingefær eller du kan er-statte det hvide mel med en grovere meltype. Vi har her samlet vores opskrifter på hveder, både de traditionelle og de mere "moderne" variationer. Vælg din favorit og server hjemme-bagte hveder for familien aftenen før store bededag.

Tip:

Pga. smørret i bollerne er denne dej meget smidig og lækker. Den klistrer ikke, den er der-for oplagt at lave med ungerne, også de små.